Над 10 души са спасени от удавяне през юни във Варненско
Над 10 души са спасени от удавяне през юни във Варненско / Sofia Photo Agency, архив

Над 10 души са спасени от удавяне през юни във Варненско, съобщи д-р Иван Иванов, шеф на ДКЦ I “Света Клементина”, която осигурява медицинското обслужване на варненските плажове. Сред спасените са шест деца на възраст между 7 и 16 години. Oще преди началото на сезона медиците са помогнали за спасяването на двама удавници – мъж и жена от Румъния, съответно на плажа на “Азалия” в курорта “Св. Константин” и на централния плаж на “Златни пясъци”.

От ДКЦ I “Света Клементина” съобщават, че са помогнали на 20 души, които са колабирали на плажа или са получили порезни рани, травми, хипертонични кризи или алергични реакции. Част от инцидентите са били с хронично болни диабетици и хипертоници, други след употреба на алкохол.

С летален край – удавяне, има два случая. Жертвите са двама мъже – на 28 и на 50 години, удавили са на Южния плаж във Варна и в неохраняема зона – мостчето до плаж “Сириус” в курорта “Св. Св. Константин и Елена”. Въпреки опитите медицинските екипи не са успели да ги спасят.

Статистиката за миналия сезон  сочи, че екипите на ДКЦ I “Света Клементина” са спасили 121 давещи се, а в 118 случая е дадена първа помощ при неводни инциденти. 50,8 %  от водните инциденти са станали с деца до 18 години, като въпреки изискванията тези до 14 години обикновено са били без придружител. Най-често помощ с медикаменти и системи е оказвана директно на плажа, като пристъпите са овладявани своевременно и в повечето случаи не се налагало настаняване в болнично заведение.

Тази година медицински пунктове са разкрити на 21 плажа от курортите “Златни пясъци” и “Св. Константин и Елена през трите плажа на “Кабакум” и цялата варненска плажна ивица от буните до кв. “Аспарухово” включително. За плажуващите се грижат общо 46 души - 11 лекари – реаниматори, 4 фелдшери, 25 медицински сестри и 6 шофьори за четирите реанимобила, съобщиха от ДКЦ I “Света Клементина”.