На Разпети петък Исус Христос е разпънат на кръста
На Разпети петък Исус Христос е разпънат на кръста / Sofia Photo Agency

Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес хиляди миряни отиват на църква, за да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово свалено от разпятието. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

В този ден Исус претърпял безброй поругания, мъка и неимоверни страдания.
Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. На Велики петък Исус бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, дори вода да не се пие. Вярващите остават съпричастни към страданията на този, който с цената на собствения си живот става спасител за всички.

През деня не се служи Света литургия, защото сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове. Преди началото на службата, на специално място в средата на храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащеницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Молещите пристъпват към нея и се покланят на изображението.

По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя. След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я полага в символичния гроб в центъра на храма. Поклонението продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.