На борда на Ейшън глори има и оръжие?
На борда на Ейшън глори има и оръжие? / vesseltracker.com

На борда на кораба "Ейшън глори", който бе отвлечен на 2 януари на около 1100 км от крайбрежието на Сомалия, освен "стотици модерни автомобили има и оръжие", съобщи иранската английскоезична телевизия "Прес Ти Ви". И автомобилите, и оръжието, пътували за Саудитска Арабия. Според информацията Рияд имал намерение да използва оръжието "за нападение срещу йеменски бойци от племето хути", твърди телевизията в информация, публикувана на нейния интернет сайт.

Преди дни беше разпространена и информацията, че сомалийски пирати са поискали откуп в размер на 15 милиона долара. 25-членният екипаж на кораба включва осем българи,  двама румънци, 10 украинци и петима индийци, припомня БТА.

Вестник "Араб нюз", който се издава на английски език в Саудитска Арабия, пише, че застрахователите на кораба едва ли ще се съгласят да платят толкова голяма сума. Според цитиран от вестника източник от застрахователна компания "това е просто първата стъпка в пазарлъка", който ще доведе до окончателна сума от около 3-4 милиона долара. "Пиратите просто са си помислили, че след като за първи път отвличат кораб с толкова скъп това, значи могат да поискат повече от преди", заявил източникът.