На 80 години Иван Станчов катери планини благотворително
На 80 години Иван Станчов катери планини благотворително / Dariknews.bg

Дипломатът, бизнесмен и пътешественик Иван Станчов инициира дарителска кампания, в рамките на която възнамерява да изкачи 4 от най-високите планински върхове на Балканите. Това съобщи Валентин Пантелеев - секретар на Олимпийския клуб в морската столица.

80-годишният Станчов вече е изкачил върха Олимп в Гърция. При първата атака на високия 2917 м. връх дипломатът пада и пуква на няколко места таза. След двумесечно лечение през септември потомственият аристократ успява да покори гръцката планина .

Следващите цели пред Станчов са върховете Олимп II и Атос в Гърция, както и 2166-метровия връх Левски в Стара планина. Общата височина, които видният варненски общественик възнамерява да покори, е 10 033 м. Водач в походите му към върховете е прочутият български пътешественик Миро Нанков.

Целта на изкачванията е разкриване на дарителски фонд за варненския Център за деца със специални нужди „Карин дом". С инициативата си бившият външен министър и потомък на аристократичен род търси подкрепа за набиране на средства за разкриване на нов физиотерапевтичен център. Станчов предлага на приятели, бизнесмени и други хора с възможности да спонсорират всеки изкачен от него метър, плюс бонуси са всеки покорен връх и общо за четирите върха.

„Карин дом" се намира в Морската градина на Варна. Дневният център осигурява терапия на деца с физически увреждания и ментални проблеми от най-ранна възраст, които не са обхванати в детско или учебно заведение. Създаден преди 15 години в бивша фамилна къща на Иван Станчов, днес в „Карин дом" се работи с до 35 деца дневно и между 150 и 180 годишно. Приблизително толкова са и чакащите да получат терапия в дневния център. Сред чакащите има деца и от други региони, разкри Анита Цанева, отговаряща за връзките с обществеността на „Карин дом"

В дома работят 30 специалисти, които са недостатъчни за нуждите на децата.
За подпомагане на работата в дома стартира инициатива за набиране на доброволци сред варненските ученици.