Мръсен лед в 7 бара
Мръсен лед в 7 бара / netinfo
7 питейни заведения са глобени тази седмица заради наличието на коли бактерии в леда, който сервират. За първи път от тази година изследването на леда е включено в Националната мониторингова програма. Това съобщи за Дарик главния секретар на РИОКОЗ – Варна д-р Божанка Георгиева.

От края на юни до момента са проверени 39 питейни заведения в морската столица. Първите проби са показали наличие на колиформи в 7 бара, но те не са патогенни, т.е не са опасни, уточни д-р Георгиева. На седемте собственика на заведенията са съставени актове и са глобени по 500 лв.

Това са бактерии, които има по ръцете на всеки човек, има ги и във въздуха, който дишаме. Единствено хора с отслабена имунна система могат да са уязвими към стомашно-чревни разтройства.

Добрата новина според д-р Божанка Георгиева е, че няма открити нестандартни проби в двата цеха, които са масови производители на лед във Варна. След като там няма отклонения не можем да говорим за прецедент или трагедия, както стана преди дни в Пловдив, а за единични случаи. Дори е възможно да става въпрос, не за занижена хигиена на работните места, а за замърсяване след спиране на водата, заключи д-р Георгиева.