Можем да сменим личния си лекар до края на месеца
Можем да сменим личния си лекар до края на месеца / netinfo
От днес до 30 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път в районните здравноосигурителни каси.

Хората, които искат да направят смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. Цената й е 0,10 лева и в Районните здравноосигурителни каси има информация за местата, откъдето може да се закупи. В София се продава в медицинските книжарници на ДКЦ 22, ДКЦ 15 и ДКЦ 29.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя Здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако все още нямате здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на общопрактикуващ лекар.

При предишната възможност за смяна през юни общо 178 517 души в страната са сменили личния си лекар. За София техният брой е 28 600, за Пловдив - 20 642, за Варна - 10 752. Най-малък е броят им в Смолян - 1 879 души и Видин - 2 639.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене, припомнят от здравноосигурителната каса.