/ DarikNews.bg, архив
Морската инокомика е двигател на икономическия растеж в морските региони, затова трябва да се обръща специално внимание на клъстерите като основни играчи за ускорение на този растеж. Това заяви на конференцията „Иновационен растеж чрез клъстерно коопериране” Илзе Атанасова – председател на УС на „Морски клъстер България”.

Събитието се организира в сътрудничество с „Aсоциацията на бизнес клъстерите“ в България.

След нулева година круизните кораби се връщат в Черно море

Тя представи положителния резултат от работата по проекта „Мрежа на морските клъстери за син растеж – Blue NET“, насочен към малки и средни предприятия за насърчаване и разпространяване на иновациите в Синята икономика, както и към популяризиране възможностите за сътрудничество между фирми, научно-изследователски центрове и индустриални клъстери. 

Партньори по проекта, освен България, са Италия, Кипър, Албания, Хърватия и Румъния. С негова помощ са анализирани общите иновационни предизвикателства и са формулирани съвместни пътища за растеж чрез иновации.

Отчетен бе положителният аспект от транснационалното сътрудничество и създаване на мрежи между клъстерите и тяхната роля в помощ на малките и средните предприятия за  повишаване капацитета им и постигане на добавена стойност в конкурентна среда.