Таяр ще бяга на Маратон Варна 2017
Таяр ще бяга на Маратон Варна 2017 / Маратон Стара Загора
Победителят в маратона на Стара Загора Абделади Таяр ще бяга в Маратон Варна 2017 на 7-и май. Това съобщава официалният сайт на варненския маратон. Ако мароканецът  финишира сред първите трима в неделя, той ще запази сериозни шансове да спечели бонуса от 20 000 лв. 
Припомняме, че за втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България.
Допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.

При мъжете в класическия маратон във Варна ще видим миналогодишния победител по варненското трасе Ахмет Насеф. Роденият в Мароко и състезаващ се за Италия български зет е амбициран да защити титлата си. Самочувствието му идва от отличния персонален рекорд 2.09:11 ч, съобщава още marathonvarna42km . Да припомним, че миналата година Ахмет бе на косъм от спечелването на джакпота от 20 000 лв. – голямата награда за най-добрия в общото класиране на трите големи български маратона. Насеф обаче ще срещне сега във Варна много силна съпротива от победителя в Стара Загора тази пролет – 36-годишният Абделади Таяр, който остава единствен с шанс за супербонуса тази година. До него на старт ще бъде и друг мароканец – Юсеф Сбааи, който има 2.13:42 ч. от Торино, а личният му рекорд на 10 км е 28:36 мин. Ето и впечатляващите постижения на четиримата кенийци, които пристигат във Варна: Аугустос Кипроно 2.12:47 ч. от Неапол, Уилсон Кипкоеч 2.16:37 от Килиманджаро Маратон, Силас Кипроно 2.15:56 от Загреб м.г. и Абел Кибет 2.17:44 от София миналата есен. Номер 1 според лично постижение обаче е победителят от Маратон София2016 Гудета Гемешу Бирату, срещу името на етиопеца е записан резултат 2.09:26 ч.
При жените ще стартира бронзовата медалистка от състоялия се преди няма и месец Маратон Стара Загора Рут Матебо. Кенийката има 2.37:21 ч. от Хонконг2014 и е единствената с шанс за големия бонус от 20 000 лв., за което обаче се нуждае от победи сега във Варна и в София през октомври. Сред тези, които заплашват доминацията й е представителката на Етиопия Бетелеем Хаджи Серб. Тя има сходен резултат – 2.37:34 ч. от Маратон „Абебе Бекеле“. Прави впечатление отсъствието на победителката от Стара Загора и от София м.г. Белайнеш Югезу, атлетката от Етиопия е получила стомашна криза и все още не е напълно възстановена, което означава, че ще отпадне от кандидатките за супербонуса в българската верига от маратони тази година.