/ Bulgaria beach soccer
Националният отбор на България по плажен футбол завърши на четвърто място в Дивизия "Б" на ЕВРОлигата, след като отстъпи на Казахстан с 3:4 в малкия финал. Надпреварата в италианския град Алгеро на остров Сардиния ни донесе рекордно класиране, след като миналата година бяхме шести.
Старши треньорът Симеон Христов бе наказан заради червения си картон от вчера и така плажните "лъвове" бяха водени в този двубой от помощника му Георги Минков. От състава отсъстваше вратарят капитан Костадин Иванов и лентата взе Калоян Цветков. Почти цял мач под рамката изкара Добромир Господинов, а първи минути записа третият ни страж Станислав Иванов. Двубоят ще се запомни и с трите червени картона - два за казахстанците и един за България.
В осмата минута Салман Чапанов даде аванс на Казахстан след бърза контраатака. Малко след това България получи отличен шанс, след като вратарят Виктор Чорни фаулира Павел Адамов на метър-два пред наказателното поле и получи червен картон. Според правилника, вратарят бива заменен, но отборът му играе в следващите две минути с човек по-малко, след което отново влиза четвърти полеви играч. Адамов не можа да се възползва от отсъдения пряк свободен удар, а малко по-късно негова красива странична ножица бе спасена от втория страж на Казахстан. Българите стигнаха до още 2-3 ситуации пред съперниковата врата, но така и не съумяха да изравнят.
В началото на вторите 12 минути Адамов стреля със задна ножица от центъра, но топката мина встрани от вратата. В 21-ата мин. казахстанците стигнаха до второ попадение, след като Демешко отправи удар от далеч и прати топката в долния десен ъгъл на Добромир Господинов. Българите обаче го върнаха още с изпълнението на центъра, при което Филип Филипов с мощно воле реализира 15-ия си гол в ЕВРОлигата тази година. Секунди по-късно обаче Павел Адамов получи два светкавични жълти картона за оспорване на съдийско решение и неспортсменско поведение към противников играч и нашите останаха за две минути с човек по-малко. В този период казахстанците отново дръпнаха с два гола разлика. Техен футболист стреля отдалеч, Станислав Иванов изби топката, но тя попадна в краката на Муралинов, който отблизо реализира за 3:1. Българите отново върнаха гола веднага, след като при изпълнението на центъра бе намерен Илиан Димов вдясно, който веднага шутира, топката мина през двама футболисти и вратаря, за да се оплете в мрежата. В последната минута на тази интригуваща втора третина Перевьортов изненада Добромир Господинов с удар зад центъра - 4:2 за Казахстан. В заключителните секунди пък Филип Филипов не успя да намали с глава.
Третата част премина почти изцяло под диктовката на българите, които в началото й пропуснаха чрез Филипов и Мартин Великов. Тимът ни получи втори изключителен шанс да играе с човек повече в рамките на 2 минути, след като в 29-ата бе изгонен Баянбек Муралинов. За съжаление "лъвовете" не се възползваха, като стигнаха до 2-3 опасни ситуации, но Цено Лозанов и Калоян Цветков нямаха късмет. Три минути преди края на двубоя Мартин Великов подаде към Филипов, който както бе с гръб към вратаря овладя топката, обърна се и с хубав диагонален удар намали резултата на 3:4. До края на срещата обаче българите не успяха да стигнат до нов гол и загубиха двубоя, а с това и шанса за бронзовите медали.
Въпреки това плажните ни "лъвове" трябва да са изключително горди от постигното в ЕВРОлигата този сезон. Те спечелиха предварителната си група в Назаре, побеждавайки Андора, Норвегия и Чехия. В Сардиния тимът ни стартира лошо с поражение от бъдещия финалист Румъния, но след това стигна до второто място в групата след победи над Норвегия и Англия, за да загуби днес малкия финал с минимален резултат. Това обаче показва огромно израстване на нашите, които за първи път постигат две победи във финалите и общо пет успеха в седемте си мача от турнира. 


Съставът на нашите на турнира в Сардиния: Костадин Иванов, Добромир Господинов, Станислав Иванов, Илиан Димов, Мартин Великов, Илиян Илиев, Мартин Недков, Калоян Цветков, Павел Адамов, Цено Лозанов, Иван Мартинов, Филип Филипов
Старши треньор: Симеон Христов, помощник-треньор Георги Минков
Bulgaria beach soccer