Белчо Христов говори в "Морски гонг" за ползата от услугите на фитнес консултанти, диетолози и суплементаристи
Белчо Христов говори в "Морски гонг" за ползата от услугите на фитнес консултанти, диетолози и суплементаристи / личен архив
Белчо Христов в "Морски гонг"
93151
Белчо Христов в "Морски гонг"
  • Белчо Христов в "Морски гонг"
За разлика от чужбина, у нас няма честа практика професионалните спортни клубове да се ползват от услугите на диетолози, фитнес консултанти и суплементаристи. Защо се получава така, попитах Белчо Христов във второто му интервю за предаването „Морски гонг“ по Дарик радио. Дипломираният биолог, фитнес експерт, диетолог и суплементарист отговори:
„ Може би още не сме узрели. Това е моето най-нормално обяснение.От 11 години се занимавам с тази дейност и осъзнавам, че това, което върша толкова време, е съвършено ново все още. Лека – полека забелязвам промяна в мисленето и нагласата на състезателите, с които съм се занимавал досега. Без да виня клубове, ръководства, но явно самите атлети в груповите и индивидуалните спортове усещат, че нещо трябва да се промени, било то по отношение на храната, физическата подготовка, методиката. Всички тези услуги са платени, разбира се. Това е един вид и инвестиция за самия спортист. Всяко нещо, което се прави и от атлетите, и от треньорите, трябва да бъде надграждано ежемесечно. В противен случай няма никакъв смисъл.
Изключително важна е екипната работа при специализираните грижи за атлета. Един атлет е обгрижван от рехабилитатор, който отговоря за мускулното възстановяване, от лекар, от спортен консултант, който да поеме индивидуално подготовката на състезателя и да се съобрази с неговите особености. Нужна е една по-тясна връзка между тези лица, което говори за екипна работа. Като наблюдател не виждам това да се случва у нас“.
Запитан какви биха били евентуалните последствия при проява на обичайната самоинициатива, без допитване до специалисти, Белчо Христов отвърна: „Мога да ви дам пример с бившия футболист  на „Черно море“ Марк Клок. С него не мога да кажа, че съм работил индивидуално, но е идвал, за да търси съвети от мен при покупка на добавки за възстановяване, които са изцяло натурални продукти.Запитах го, какво закусва, какъв е режимът му на хранене, за да мога да му отправя някакви корекции. Той отвърна, че закусвал с проетинов шейк и бадеми, тъй като е чел някъде, че това е било полезно. На езика на диетологията това е много грешно хранене. То може да е здравословно- приема да речем полезните мазнини, много малко протеин, растителен от бадемите, къде са му въглехидратите обаче?  И от този липсващ компонент тръгва в обратна посока неговото ежедневие. И понеже ме питате за последствията, те се изразяват в непълноценно възстановяване. И така, ден за ден, той влиза в един опорочен физиологически кръг, за който ще се опитва да търси причини, а истинското решение на проблема е намирането на професионален консултант, който да ти посочи грешките, да ги отстрани и да надгради. След това започва истинското следене на подобренията в резултат на новоизготвения план на хранене, защо не и на физическата подготовка. И вече тази намеса на такъв тип консултант трябва да бъде тясно съчетана и с работата на  тези кадри, за които говорихме-медицински екип, рехабилитационен такъв, треньорски щаб. Треньорът трябва да знае във всеки един момент всеки един от играчите в какво физиологическо състояние е. Така ще може да прецени и планира колко минути ще може да участва спортистът срещу конкретни противници и какво трябва да се коригира.Всичко това опира до планиране. И когато не си запознат с тази материя, няма как самоинициативно да подредиш пъзела“.
  За да разберете с какво Белчо Христов е бил полезен на футболиста на „Левски“ Мехди Бурабия, на баскетболиста на „Лукойл Академик“ Асен Великов и на топ атлетката ни Ивет Лалова, чуйте цялото интервю с него в приложения звуков файл: