Моряк от кораба Св. Николай: Екипажът е невинен, откраднаха ни вещите
Моряк от кораба Св. Николай: Екипажът е невинен, откраднаха ни вещите / Dariknews.bg

Екипажът на кораба "Св. Николай", който преди близо 3 години беше задържан в Испания по подозрения за трафик на 3 тона кокаин, е невинен. Никой от моряците не е знаел и не е виждал наркотика, като корабът е отплавал празен от България. При задържането на екипажа без обяснение испанските полицаи са отнели всички лични вещи на моряците, сред които е имало скъпи предмети като часовници, слънчеви очила и фотоапарати. Това заяви на пресконференция във Варна освободеният под парична гаранция от 1500 евро фитер на кораба Васил Киров.

По негови думи и до ден днешен няма официално внесен обвинителен акт срещу българските моряци, като в момента те са следствени, но имат правото да се върнат в родината си. В затвора в Мадрид все още се намират капитанът и още 4 моряка. „Испанските власти сами видяха, че няма смисъл да ни държат и започнаха да ни пускат и за без пари. В момента сме следствени и трябва да се подписваме два пъти месечно в посолството в София. Ние сме невинни, като дрогата беше открита два дни след като бяхме задържани. До тогава никой не ни даде обяснения, аз си помислих дори, че има военна акция. Аз наричам испанските полицаи крадци, тъй като пред нас вземаха каквото си харесат от вещите ни. Имах маркови очила, на които в калъфче все още седеше цената, полицаят просто си ги хареса и ми ги взе ”, обясни Киров.

Той смята, че няма протоколи, които да установяват наличието на дрога на борда на „Св. Николай“. В съда моряците са изискали записите от камерите на кея, защото корабът е останал без охрана близо три дни, но записите не са им били подсигурени. След престоя си в испанския затвор фитерът е с разбито здраве. Той обвини българското посолство в липса на заинтересованост, като разясни, че близо 2 години е бил без адвокат. Въпреки влошеното му здраве лекарски грижи така и не са му били осигурени.

Според Киров целият процес срещу българските моряци е скалъпен. „Това го доказва фактът, че вече четвърти прокурор се отказва от процеса и не може да повдигне обвинение. След като ни бъде повдигнато обвинение и делото приключи, ще си търся правата за откраднатите вещи и престоя в затвора”, добави морякът.