МОН със стратегия за научните изследвания
МОН със стратегия за научните изследвания / netinfo
Министерството на образованието и науката изготвя стратегия за развитие на научните изследвания в България. Това съобщи във Варна вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Стратегията ще бъде предложена на широко обществено обсъждане в началото на следващата година, уточни министърът.

През последните години се създава погрешно впечатление, че науката у нас изостава, коментира вицепремиерът. Работи се по различни проекти, насочени към развитие на научните изследвания, финансирани от европейските програми и фондове, посочи просветният министър

Трябва да се търсят форми за сътрудничество между научните институти и висшите учебни заведения, каза още Даниел Вълчев.

Просветният министър посети институтите по хидро- и аеродинамика и по океанология към БАН във Варна. Посещението бе част от предприетата кампания на МОН за фокусиране на общественото внимание върху научната дейност на институтите.

В ранния следобед Даниел Вълчев се разходи с корабче из Варненския залив. По време на разходката край местността “Фичоза” министърът се гмурна с водолазен костюм във водите на Черно море.