Младежите от БЧК ще почетат жертвите на ХИВ/СПИН
Младежите от БЧК ще почетат жертвите на ХИВ/СПИН / netinfo
За пети пореден път варненската организация на Българския младежки червен кръст организира кампания, посветена на Деня за възпоменание на жертвите на синдрома на придобитата имунна недостатъчност /СПИН/ - 20 май. Тази година проявите ще бъдат фокусирани върху борбата с негативната обществена нагласа към хората, живеещи с ХИВ вируса.

В качеството си на най-голямата младежка организация с установени традиции в хуманитарните дейности, БМЧК Варна се стреми към разгръщане на идейната рамка на кампанията в посока надхвърляне на чисто кампанийния характер.

По този повод червенокръстците са изпратили червени лентички, символ на съпричастност към вирусоносителите, на 35 учебни заведения, 30 частни фирми, 11 медии, 10 институции и 10 неправителствени организации.

Програмата по случай Деня за възпоменание на 20 май ще започне в 10:30 часа с отслужване на панихида в църквата „Св. Никола”. От организацията уверяват, че ще бъде спазена православната традиция за почитане паметта на починалите, като на този ден и в други градове на България се организира такава церемония.

На 23 май от 19:00 часа в градинката на "Севастопол" доброволци от БМЧК – Варна ще раздадат над 2000 свещи и червени лентички, които са символ на съпричастност към проблемите на засегнатите от болестта. В кулминацията всички присъстващи ще бъдат приканени да запазят минута мълчание и ритуално да закачат своята лентичка на предварително определено за това място.

Две седмици преди кампанията доброволци на БМЧК – Варна са изработили 11 700 броя от червената лентичка – символ на съпричастност. Тя представлява стилизиран образ на две стиснати ръце и изразява подкрепата към хората, станали жертва на ХИВ/СПИН.