Младежи готвят протест заради улични дупки
Младежи готвят протест заради улични дупки / Darik Varna

Граждански протест срещу бездействието на общината по отношение на дупките по уличната мрежа ще се проведе във Варна на 1-ви март от 16:30 часа. Колона от автомобили ще тръгне от паркинга на Метро в посока към общината. Около 17:30 часа колите ще се съберат пред сградата й и ще блокират кръстовището пред нея. Това обявиха във варненското студио на Дарик студентите Кирил Георгиев, Боян Митков и Велислава Кирякова, които са част от инициаторите на протеста, организиран първоначално в социалната мрежа Фейсбук.

Зад протеста не стои определена организация, категорични са младежите. Според студентите кметът Кирил Йорданов е отговорен за поддръжката на пътищата, затова пред него те ще поставят следните искания – да им се предоставят договорите с фирмите – изпълнители, отговорни за уличните ремонти, прозрачност при изразходване на средствата, качествена поддръжка на пътната мрежа. Във Варна съществува порочната практика при повреда на автомобил от пропадане в дупка от КАТ да отказват да напишат констативен протокол. В последствие съдът отказва да удовлетвори иска на пострадалото лице, тъй като липсва становище на вещо лице, коментира Кирил Георгиев.

Според него от бюджета на Варна могат да се отделят пари за инфраструктура, вместо те да се изразходват за поддръжка на палми и закупуване на скъпи общински автомобили. Варненци, които имат констативен протокол от КАТ за повреда на автомобил в следствие на улични дупки, могат да се свържат със студентите във Facebook, където с помощта на адвокати се подготвя колективен иск срещу общината.

Към хората, които ще подкрепят протеста лично, студентите се обърнаха с призив да носят пред общината повредени части от автомобилите си. На 1 март по времето на протеста, кръстовището пред кметството ще бъде затворено. Организаторите се надяват да им бъде обърнато подобаващо внимание и са сигурни, че, затруднявайки движението в пиковия час в понеделник, протестът ще бъде забелязан от повече хора.