Митрополит Кирил не се страхува от отварянето на досиетата
Митрополит Кирил не се страхува от отварянето на досиетата / Дарик Варна, архив

Не се страхувам от отварянето на досиетата, заяви митрополит Кирил, след като произнесе пред журналисти празничното си слово по повод Рождество Христово. Той каза още, че няма от какво да се притеснява дори и да се направят някакви манипулации.

Духовникът посочи, че данните на служителите на църквата ще бъдат предоставени, но изрази съмнение колко е редно това. “Кой управителен орган ще задължава своите служители да дават данните си, за да бъдат проверени. Ако трябва, за това е комисията, нека да ги отворят, но защо трябва ние сами да си даваме данните. Ние още в първото писмо написахме, че ще дадем тези данни. Не сме отказвали, но искаме да ни се обясни дали Народното събрание са си свършили работата и дали имаме основание да даваме такъв отговор на тази комисия. Ние искаме да се произнесе една юридическа кантора дали има основание комисията, след като в закона е написано “религиозните общества”, а Православната църква не е религиозно общество. В конституцията е записано, че църквата е отделена от държавата. За да не смятат, че някои се страхува, ние изпращаме списъците. “, каза митрополитът.

Кампанията, която се води е неморална, защото нещата трябва да се правят, както подобава, заяви свещеникът. Според него проблемът идва и от самото духовенство, както и от друго по-високо място. Митрополитът смята, че каквито и въпроси да има за разрешаване не е необходима външна намеса и правенето на обновление по изкуствен начин.

Няма нищо вярно, че Светият синод е увеличил двойно заплатите на духовниците, каза още свещеникът. Той коментира и въпроса с проверките на Инспекцията по труда. Не са открити почти никакви нарушения в епархиите.

Митрополитът се подразни от въпрос за това дали бизнесменът, който е дарил колата, си я е взел обратно. Той каза, че е по-добре да се обърне внимание на това, че с возилото се намаляват двойно разходите за гориво на митрополията.

“Трябва да се радваме и аз приветствам да има повече такива християни. Вие виждате колко се даряват за строителство на новия храм, за много други неща. Как ще вършим ние социалната дейност, ако няма такива православни християни, които виждат нуждите на църквата и се стараят да ни помогнат. Наскоро един бизнесмен, след като е осъществил една успешна сделка, даде известна сума. Това редовно се прави от тези бизнесмени, които съзнават, че от Бога получават тази благодат да имат успешни сделки. Не искат да им се споменават имената, но даряват най-малко по хиляда лева и аз ги давам, където трябва. В случая ще ги дам за новия храм.”, каза духовникът.