Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът
Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът / БГНЕС
Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът
85784
Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът
  • Митрополит Йоан: Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът

Вместо да се направи конференция на светлото духовно минало на Велики Преслав,  се поставя въпросът за една ерес, която не е донесла нищо положително за България. Така Варненският и великопреславски митрополит Йоан коментира във варненския ефир на Дарик предстоящия събор, посветен на богомилството във Велики Преслав.

Ако България е дала нещо отрицателно на света, това са богомилството и дъновизмът. Това е нещо чуждо, което не води до спасението на човек“, смята духовникът. Според него не е редно за целта да се използва побратимяването с италиански град.

„Защо да се връщаме във времето на езичеството, когато България е имала принос за славянската цивилизация и поколения учени се занимават с това? Защо богомилството се обявява като втори Златен век и така се подменя историята?“, попита риторично митрополитът. Той подчерта, че времето на Великия пост не е подходящо за провеждане на подобна инициатива.

„Велики Преслав в момента е един не голям град, но запазил ясни традиции и с хора с по-изтънчена чувствителност, които се възприемат като християни. Защо да им поднесем едно такова духовно събитие в кавички, което ще ги смути? Не предизвиквам никого, не призовавам да се прави контрапротест. В Светото православие любовта е нещо много важно и една агресивна стъпка не е нужна, но трябва да кажем, че тази проява не я считаме за нещо нормално и спокойно“, обясни отецът.

Той посочи, че течения като дъновизма и орфизма също нямат място в християнския живот, тъй като стъпват на езическа еклектика и първична суеверност.

Според митрополит Йоан пророчицата Ванга е имала „трагичен живот“. Неврокопският дядо Натанаил молел баба Ванга да съобрази храма си в Рупите с изискванията на религията, но тя отхвърлила молбите, спомни си Варненският митрополит.

В този храм на Ванга животно не иска да нощува. Много хора се възползваха от тази жена, но има богослови, които изразиха становище. Животът, който тя изживя, е един трагичен живот. Но дали се осъзна и покая?“, каза още отец Йоан.

Той не скри, че ислямизация в Европа има, но призова да бъдем внимателни в отношението си към бежанците.

„Те са човеци. Те идват със своята вяра. Някои от тях се смущават от кръста на аптеките в някои страни, или пък от някои християнски символи. Ние трябва да бъдем внимателни. Но те трябва да преценят, че отиват като мигранти на дадено място, с привичките на което трябва да се съобразяват”, коментира духовникът.

По негови думи не може тероризмът да се оправдава с религията и няма как да се убива  в името на Бог.

„Разчита се на необразовани хора, които се държат в изолация и стават лесно оръжие в ръцете на хора, които ги подготвят“, посочи митрополитът.

Целият разговор с Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан е в прикачения звуков файл.