Мислят как да спасят онкоболницата и Тубдиспансера от финансов колапс
Мислят как да спасят онкоболницата и Тубдиспансера от финансов колапс / sxc.hu, архив

Различни варианти за финансовото стабилизиране на онкоболницата и бившия Тубдиспансер ще бъдат дискутирани на специална среща днес. Председателят на здравната комисия в местния парламент проф. Анелия Клисарова и директорите на двете лечебни заведения ще обсъдят как общината може да помогне за излизане от тежкото финансово състояние. Двете болници, заедно с ДКЦ „Св.Иван Рилски” в Аспарухово и ДКЦ „Чайка”, са на дъното по задължения сред варненските общински лечебни заведения.

„Искаме да се срещнем с доц. Кобаков и д-р Генов, за да видим какво общината може да помогне – юридически, ако трябва в министерството да се ходи, да обединим всички усилия, защото не можем да затворим Тубдиспансера, нито онкоболницата”, каза преди ден проф. Клисарова.

С 2 млн. лева задължения е приключила онкоболницата във Варна „Д-р Марко Марков“ за 2011 г. В тази сума влизат 1,13 млн. лева за апаратура, която лечебното заведение ще изплаща през следващите три години. Близо 200 хил. лева онкоболницата дължи на доставчици за медикаменти, а на служителите си – около 340 хил. лева. Лечебното заведение е наследило много задължения от минали години. След промяна на политиката за финансиране на лечебните заведения за онкологична помощ основните приходи на болницата са по клинични пътеки от НЗОК, а те далеч не покриват всички разходи.

Същевременно служителите във варненската болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания последно са получавали пълна заплата през януари. В лечебницата на щат работят 14 лекари и 30 медицински сестри.

Болницата е приключила 2011 г. с финансова загуба от 263 000 лева. Реално задълженията към доставчици са 183 000 лева, а останалите суми са неизплатени отпуски, амортизации и други разходи. И тук причината за причината за лошото финансово състояние на лечебницата е промяна в методиката, довела до петкратно намаление на държавната субсидия, и 50% редуциране на прогнозния бюджет от здравната каса.