Мишо Бирата оставил само една къща без ипотека
Мишо Бирата оставил само една къща без ипотека / Монитор

Само една къща без ипотека е наследството на мистериозно починалия президент на федерацията по баскетбол Михаил Михов – Мишо Бирата. След смъртта и на съпругата му Ева единственото наследство на богатата фамилия се оказва именно въпросният имот, който се намира на аристократичната варненска улица “Братя Шкорпил”, пише Монитор.

Допреди мистериозната смърт на Михов там се помещаваше почетното консулство на Бразилия. Къщата обаче приживе Михов дарява на сина на Ева от първия й брак Пламен. Момчето носи само фамилията на починалия индустриалец, а презимето му е на родния му баща Огнян.

Михов не осиновява младежа

макар че се грижи за него още от времето, когато момчето е на 3 години, но плаща и за образованието му в Лондон, и му прави щедри подаръци, сред които и автомобил “Мазерати”.

Другата къща на Михови – строящата се резиденция в Бояна, се водела собственост на фирма на Ева Михова. Докато софийската къща на Михови се строи, семейството ползва апартамент на ул. “Латинка” в столицата. Михова, която от години прекарва по-дълго време в София, отколкото във Варна, прехвърля зад гърба на Михов строящата се резиденция в полза на 23-годишния Пламен. Слухове говорят, че тъкмо този задкулисен акт на починалата преди седмица от цироза вдовица охлажда топлите отношения в семейното и бизнес партньорството между двамата съпрузи.

Справка в Агенцията по вписванията показва, че повечето от фирмите, които се водят на Михови или на техни роднини,

имат ипотеки заради теглени кредити

Няма едър бизнес без кредити, уточняват хора от бизнеса в морския град, които познават отблизо и Михов, и империята от фирми, свързани с производството на бира, вино, бутилиране на минерална вода “Еве”, хотелиерство и ресторантьорство и всичко, което не е забранено от закона. Силно преувеличени обаче са слуховете, че Михов е оставил на вдовицата си, а тя след смъртта си и на останалите наследници, дългове от 150 млн. лева.

КАТ иска дипломатическия номер на мерцедеса на покойния

У Веска са и оригиналните документи по откриване на почетното консулство на Бразилия във Варна в къщата на Михови на ул. “Шкорпил”. Заради липсата на оригиналните документи червените дипломатически номера на мерцедеса на Михов, с който той се движеше, докато смъртта го застигна в хотела в Правец, стои и до момента на софийски паркинг и не може да се кара. Всяко почетно консулство се закрива след смъртта на почетния консул, който го издържа за своя сметка, обясниха запознати. Липсва големият талон на колата, която се води на името на почетното консулство, за да се върнат червените номера и да се смени собствеността на колата – от собственост на почетното консулство в собственост на наследниците на Михов – майка му и сина на Ева. Никой няма право да управлява кола с дипломатически номера, след като почетният консул е покойник. От външното министерство и КАТ няколко пъти след смъртта на почетния консул на Бразилия искат от наследниците да върнат червените дипломатически номера.

Пред осем души роднини Веска Делуди признава, че документите са у нея. Искала е да ги осребри срещу голяма сума пари, но Ева Михова й отказала да си получи фирмите на мъжа си по този начин, както и документите на почетното консулство.

Роднина прибира три фирми на семейството

Юридически трикове карат приживе Михов да разхвърля на доверени роднини фирми, заети все с производството на бира “Леденика”. Така дружество “Гама транс” ЕАД, която притежава дистрибуторските автомобили за доставка на пиво, е регистрирана на името на “Росвет ББ”, която се води на чичото на Михов - Яню Ашлаков. Собственост на АД-то е и фирма “Еве” ЕООД, която бутилира минерална вода от извора на “Леденика”. Малко след мистериозната смърт на Михов дъщерята на Ашлаков и първа братовчедка на Мишо Бирата - Веска Делуди, прехвърля фирма “Еве” на името на баща си като физическо лице.

Вместо Яню Ашлаков вчера телефона му вдигна съпругата му Снежана. “Не даваме интервюта, а тези госпожи, които са ви дали нашите телефони, да ви кажат какво искат”, каза дамата и затвори телефона. Снежана Ашлакова е собственичка на голяма дистрибуторска фирма в Габровския край, откъдето е семейството, преди чичото да се похвали, че е милионер с няколко апартамента във Варна и построената голяма къща за двете му дъщери – Веска и Жасмина.

Чрез “Еве” обаче Веска Делуди, за която приживе вдовицата Ева Михова обяснява, че е издигната от служителка на ксерокс до изпълнителен директор на “Леденика”, кандидатства за евросубсидии по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Отуснати са около 1 млн. лева, срещу които в двора на “Леденика” има само едно хале, което не работи. Затворена е пивоварната от няколко месеца, а фирмата, която бутилира минералната вода от извора на “Леденика”, няма нито собствена бутилираща техника, нито правото над минералната вода на мездренската пивоварна. В момента фирмата се разследва за измама с еврофондове и в нея тече одит, твърдят запознати, а Веска Делуди е привиквана твърде често в София с папки с документи, за да дава обяснения.

Няма да коментирам нищо от това, което ме питате, заяви Веска Делуди. Ще запазя мълчание заради паметта на Михов. Нямам отношение към фирма “Еве”, а и има неща в личния живот, които не се знаят”, каза жената, която Ева Михова публично обвини в кражба на три фирми на съпруга си. Моля ви, ние също страдаме за смъртта на Ева, каза още Делуди и побърза да затвори телефона.

Имаха и пълно доверие, а тя дори успя да забогатее с уменията си да се подписва съвсем като Михов, разкриха наши източници. Четвъртата фирма, която също е близка до Михов, е фирма “БГ дринкс”, в която управител е съпругът на Делуди. “БГ дринкс” обаче в момента е в процедура по обявяването й в несъстоятелност заради натрупани задължения за над 2,5 млн. лева. Със задна дата и още докато Михов е жив, Веска Делуди прехвърля акции на фирма “Русенско пиво” и “Гама транс”. Михов ги доведе от Габрово, изучи ги, назначи ги на работа и за благодарност те се възползваха от неговото доверие, казват всички, които са били наясно с отношенията между братовчедите.