Мишо Бирата искал да инвестира в ДКС още преди години
Мишо Бирата искал да инвестира в ДКС още преди години / Дарик Варна

Който стопли сърцата на варненци с ангажимента да възроди и стабилизира един от символите на града – Двореца на културата и спорта, ще спечели изборите за кмет тази година, прогнозира за Информационна агенция „София прес” директорът на ДКС Симеон Варчев.

Лидерският екип на ГЕРБ-Варна наскоро лансира отново идеята за публично-частно партньорство, което ще позволи да се върне старата слава на ДКС, след като тази идея беше замразена в продължение на поне 3 години от общината - принципал на търговското дружество „Дворец на културата и спорта”, допълни г-н Варчев.

В България принципът на публично-частното партньорство традиционно се възприема като вид далавера, а всъщност е изгодна и за двете страни сделка. Общинският бюджет не издържа Двореца, той оцелява благодарение на три пера: спорт и култура, с приходите от които се плащат само режийните разходи; търговска част, която заради конкуренцията на моловете е спаднала до критично ниво и изложения, като при тях спадът на приходите е 5 пъти – от 1 млн. годишно през 2008 г. до  около 200 хил. лв. през 2010 г. В Европа подобен тип зали са общинска собственост, издържат се от регионалните бюджети, но у нас това е невъзможно.

Засега Варна е спортна столица на България. В Двореца на културата и спорта се провеждат някои от най-важните спортни състезания. С изграждането на новата спортна зала в София тази дейност в морската столица ще замре и Варна ще изгуби позицията си на лидер в организацията на спортни събития, коментира г-н Варчев. Досега трябваше градското ръководство в лицето на кмета и общинския съвет да организира явен конкурс за публично-частно партньорство. Никой от досегашните кандидати за подобна сделка не е искал нещата да стават тайно и скрито, категорично заяви той.

Михаил Михов преди три години беше обещал инвестиция в общинската собственост в размер на около 14 млн. лв. , която щеше да увеличи седящите места в спортните зали с 2000 броя, щеше да бъде ремонтирана конгресната зала, без да се видоизменя сегашния й облик, да се преоборудват и изградят нови тренировъчни комплекси, включително и под земята, като с това щяхме още преди 3 години да обезсмислим строежа на спортна зала в София. Предложението, което варненският бизнесмен направи в отговор на наше запитване, включваше и плащане на всички разходи на ДКС в продължение на 10 години. Срещу всичко това търговското дружество и общината щяха да предоставят на г-н Михов терен за строеж на сграда, в която щеше да има допълнителни инвестиции от около 25 млн. евро. Ако това е неизгодна сделка, значи имаме изкривена представа за бизнес в България, каза още Симеон Варчев.

В момента нещата за ДКС изглеждат безнадеждни. Единствените сигурни средства, които дворецът очаква, са 155 хил. лв. от общинския бюджет за козметичен ремонт на сградата.

По повод инсинуациите за връзките му с г-н Георги Първанов, категоричното изявление на г-н Симеон Варчев беше следното: „Бих искал медиите да са наясно, че съм много по-близък с Бойко Борисов, отколкото с Георги Първанов. Но това няма никакво отношение към съдбата на Двореца на културата и спорта в любимата Варна”.