Министърът на икономиката вижда края на кризата
Министърът на икономиката вижда края на кризата / Sofia Photo Agency, архив

Вече има положителни сигнали за развитието на българската икономика. Това съобщи във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. „Минаваме през един от най-трудните си периоди, който за щастие вече е към края си. Нямаме основание да очакваме някакво влошаване или обръщане на тенденцията. За да се почувства излизане от кризата обаче, е необходимо време, затова ефектът ще бъде траен и постоянен, когато всички почувстват, че тя отминава”, коментира министърът.

Растеж от 3,5 процента не е невъзможен за следващата година, посочи той. Министерството на икономиката не е поискало повече пари за администрация от бюджета за догодина, но се надява да получи повече за насърчаване на инвестициите и активни мерки, свързани с растежа.

Вниманието на страната ни трябва да е специално фокусирано към Далечния изток и към Китай, тъй като там има много парични средства и целенасочена политика за инвестиране в чужбина, смята Трайчо Трайков. Той обяви още, че според неофициални данни ръстът в нощувките през летния сезон у нас е 5 процента. Заради ценовото притискане обаче приходите не са особено големи.

Трайчо Трайков беше във Варна, за да вземе участие в Третия летен университет на младежката организация на ГЕРБ.