Министри ще инспектират ремонта на театъра
Министри ще инспектират ремонта на театъра / Дарик Варна, архив

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на Варна Кирил Йорданов ще извършат съвместна проверка в понеделник на ремонтните дейности на сградата на Драматичния театър. След това те ще посетят археологическите разкопки в района на Търговския дом.

Ремонтът започна в средата на юни. Въртяща се сцена с диаметър 10 метра, нова оркестрина, комфортен и красив салон и много по-добра акустика са само част от подобренията, които ще бъдат направени на основната сграда на Варненския театър. За последно той е бил ремонтиран през 89-та година.

Реновирането на Операта се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Проектът е на стойност 4,3 млн. лв. С парите ще се подменят осветлението и дограмата на сградата, ще се освежат външната фасада и фоайетата, ще бъдат сменени столовете и паркетът, както и стенната декорация.

Обновяването на културната институция ще бъде възложено на фирмите „Лъки“, „Одесос строй“ и „Европлам“, които са спечелили обществената поръчка. След ремонта партерът ще остане същият, но цялата конструкция на балконите ще се подмени. Броят на столовете ще се намали за сметка на комфорта на зрителите. Ще бъде монтирана специална рампа за инвалиди.

Орнаментите и цветът на сградата няма да бъдат променяни, тъй като тя е паметник на културата. Ремонтът ще продължи 4 месеца.