Минимум 0,75 лв. за километър таксиметров пробег
Минимум 0,75 лв. за километър таксиметров пробег / Dariknews.bg, архив

Минималната цена за таксиметров превоз във Варна да стане 0,75 лева за дневна и 0,85 лв. за нощна тарифа, решиха съветниците от транспортната комисия. До момента определен минимален праг не е имало, а максималният е 2 лева. Общинарите разгледаха две предложения за въвеждане на минимални цени - на Димчо Иванов от транспортния синдикат "Авто 94" и на Максим Петков от Националния съюз на превозвачите.

Първият смята, че цената за дневна тарифа трябва да бъде поне 1,20 лева на километър през деня и 1,30 за нощна тарифа. Според втория разумните цени са 0,50 и 0,60 лева за пробег. Иванов обоснова предложението си с високите разходи на таксиметровите компании, докато Петков смята, че минималната цена трябва да бъде приравнена с тази в другите градове.

Председателят на комисията Жельо Алексиев информира, че в Пловдив дневната тарифа е 67 ст., а нощната 77 ст. В Бургас и Добрич цената е като предложената във Варна - 75 ст. дневна и 85 ст. нощна.

Съветниците се обединиха около идеята, че цена от 1,20 лева на километър е неприемлива. Според тях всяка таксиметрова компания сама може да определи на каква цена да вози пътниците, в рамките на позволената минимална и максимална тарифа. Високият праг на минималната цена пък по-скоро ще откаже желаещите да ползват таксиметрови услуги, отколкото да повиши приходите на компаниите.