Минерална вода с повечe флуор е вредна за децата
Минерална вода с повечe флуор е вредна за децата / netinfo
Употребата на някои видове минарална вода, които се предлагат на пазара, може да бъде вредна за децата. За това алармира във Варна проф. Никола Атанасов, стоматолог-експерт към Световната здравна организация.

Определени видове трапезна вода съдържат висока концентрация на флуор, който в завишени количества оказва негативно влияние на невръстните. Силнофлуорираната минерална вода вече не е питейна и трябва да се консумира в умерени количества и от възрастните, посочи проф.Атанасов.

Препоръчителните дневни количества от химичния елемент за деца до 3 години са до 0,8мг/л и до милиграм за деца от 3 до 6 години. Позволената доза за деца до 10 години е 1,3 мг. За възрастните експертът препоръчва ежедневната флуорна доза да не надвишава 2 мг/л.

Минерална вода с флуор не се препоръчва на деца, които получават флуорирано мляко в детските градини, каза още експертът-стоматолог. Според изнесените от него данни наполовина по-малко са случаите на кариес при децата от 2 до 6 години във Варна, след прилагане на профилактичната програма с флуорирано мляко.

Морската столица е сред 6-те областни града, където се рализира програмата. Флуорирано прясно и кисело мляко на децата в морската столица се дава вече 11-та година. Годишно близо 9000 варненчета получават здравословното за зъбите мляко в яслите и детските градини.

За постигане на максимален въздействащ ефект, стоматолозите съветват допустимите дози флуор да се приемат от бъдещите майки след 3-ия месец на бремеността, да продължи по време на кърменето и след това до 2-3 години след пробива на последния постоянен зъб.

Още по темата ще откриете в звуковия файл!