„Метрополитън опера представя  „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини
„Метрополитън опера представя „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини / ФКЦ

Двата най-популярни фестивала в морската столица – най-дългогодишният - Международният музикален фестивал „Варненско лято“, който тази година отбелязва 90-годишнината си, и младият, но вече наложил се като най-голям театрален форум у нас -  Международният театрален фестивал „Варненско лято“, приключват съвместен проект, който се радва на силен интерес. Това са прожекциите от програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“. Тази музикална програма вече над 10 години излъчва постановки на една от най-прочутите оперни сцени в света на повече от 2000 екрана в 70 страни.

В началото на лятото фестивалната публика видя „Отело“ на Джузепе Верди, сега в края на сезона ще има удоволствието да гледа и „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Лентата ще се завърти на големия екран в "Зала 1" на Фестивалния и конгресен център от 19:00.

Макар да е пренесена на филмовия екран, легендарната постановка на прочутия филмов режисьор и носител на „Оскар” Антъни Мингела („Английският пациент”, „Талантливият мистър Рипли“, „Играта“, „Студена планина“) всъщност не престава да вълнува публиката от първото си появяване на сцената на „Метрополитън опера“ през 2006 г. до днес.

„Искам да превърна сцената на „Мет“ в най-интимното място, което можете да си представите“, споделя големият режисьор в интервю за „Ню Йорк Tаймс“ преди премиерата. И успява. Пантомима, традиционни японски кукли, книжни фенери, тъмнина, неочаквано избухваща в ярка червена светлина – спектакълът, създаден от Антъни Мингела /1954 – 2008/ и възстановен десет години по-късно от вдовицата му Каролин Чоа, очарова с простотата и дързостта на решенията си. Красивата латвийка Кристине Ополайс предлага наистина сърцераздирателна интерпретация на главната героиня. В ролята на лейтенант Пинкертон – коравосърдечния офицер, който разбива мечтите за любов на Чо-Чо-Сан, е Роберто Аланя. Диригентът Карел Марк Чичон дебютира начело на изпълнителския ансамбъл, включващ още Мария Зифчак в ролята на Сузуки и Дуейн Крофт като Шарплес. Екранната версия на операта, по единодушното мнение на музикалната критика, е напълно достойна за безсмъртната творба на Пучини, изпълнена с любовни трепети и трагизъм, пресъздадени чрез прекрасна музика.

Прожекцията е със субтитри на български и на английски език. Проектът се подкрепя от фондация „Америка за България“. Цените на билетите за прожекцията са 18 лв. и 15 лв. за учащи и пенсионери. Билети за прожекцията се продават в Билетния център на Фестивалния и конгресен център.

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте - институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт.