Анита Мейзер
Анита Мейзер / БГНЕС
Анита Мейзер да получи 4 години затвор по обвинението за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга си Николай Димов и 6 години заради предлагане на подкуп от 30 000 евро на разследващ полицай, като изтърпи по-тежката присъда при строг режим. За това настоя в пледоарията си прокурор Виолета Радева пред Варненския окръжен съд, където за втори път се гледа процесът срещу 52-годишната миска. При първото разглеждане от държавното обвинение поискаха условно наказание, но въпреки това магистратите осъдиха Мейзер на 3 години затвор.

Четат присъдата на Анита Мейзер? (СНИМКИ)

Докато прокурор Радева описваше детайли от съдебно-медицинската експертиза за причините за смъртта на Николай, подсъдимата си запуши ушите и не спря да плаче. Мейзер беше взела в съдебната зала и джобна библия, която през цялото време беше до нея.

От прокуратурата изтъкнаха, че културистът Николай Димов доброволно се е съгласил да бъде вързан със „свински опашки”. В организма му не са открити упойващи вещества, а в жилището липсвали следи от борба.

Съдебно-медицинската експертиза е била изготвена в Плевен след самоотвод на вещите лица във Варна, поради противоречия между тях и натиск, който са им оказвали подсъдимата и частните обвинители, обясни Радева.

Майката на Николай се усъмни в заключенията на експертизата, която е извършена без съдебните медици да видят трупа на сина й. Тя заяви в съдебната зала, че става въпрос за планирано убийство и отхвърли твърденията на Мейзер, че са снимали клип. На видеото трябвало да се вижда как културистът къса поставените на краката, ръцете и врата му „свински опашки”. Кадрите трябвало да бъдат изпратени на евентуални работодатели в Колумбия и Панама и да ги убедят в силата на Николай.

„Винаги съм уважавала Мейзер и съм я приемала като част от семейството, а насреща получих смъртта на Ники и обиди, клевети и набеждаване на дъщеря ми. Не мразя никого, искам мир за душата на Ники”, каза Петранка Димова.

Нейните адвокати също изразиха несъгласие с повдигнатото обвинение от прокуратурата, определяйки версията за причиняване на смърт по непредпазливост като „удобна”. Те изтъкнаха редица разминавания в обясненията на Мейзер, които определиха като „нелогични и абсурдни”. Според тях Николай е бил приведен в безпомощно състояние чрез употреба на физическа сила.

Мейзер пак се признава за виновна, иска съкратен процес

Частното обвинение изтъкна още, че камерите в апартамента на подсъдимата са били изключени за няколко часа преди и след смъртта на културиста. Адвокатите изразиха съмнение в твърденията на Мейзер за снимане на клип, тъй като това е станало без професионален оператор и на осветлението на уличните лампи, а Николай е бил облечен с яке с качулка.

След смъртта на съпруга й Мейзер се опитала да си изгради алиби, отивайки до магазин с видеонаблюдение, и е изхвърлила пакета „със свинските опашки” и сака, в който се е опитала да изнесе трупа от апартамента си.

„Искала е духът му да бъде пуснат на свобода и затова се е опитала да изнесе тялото му. След като се върнала от магазина, се ядосала и набила трупа, защото се е случило в апартамента й – това е любовта на живота й”, иронизира обясненията на подсъдимата адвокат Иван Томов. Той и колегите му настояха за максимално наказание за миската, което за причиняване на смърт по непредпазливост е 5 години затвор.  

Делото продължава с пледоарии на защитата на Мейзер, след което се очаква решението на съда.