Меглена Кунева
Меглена Кунева / БГНЕС, архив
Бъдещото правителство трябва да обсъди най-добрия за нас от предложените пет сценария за Европа
Петте сценария за ЕС
92812
Петте сценария за ЕС
  • Петте сценария за ЕС
Петте сценария за Европа, представени от Юнкер, съществуват и сега, каза в интервю за Дарик Варна Меглена Кунева, бивш еврокомисар и министър на образованието. Тя разясни какви са вариантите според Европейската комисия:
„Първият вариант е да оставим нещата както са. Това е около нас.
Вторият - да оставим ЕС да съществува като един общ пазар. Това също го има в момента. Търговските отношения между страните членки са факт.
Трета възможност – да правим по-малко неща заедно, но да са по-фокусирани. Ами това също го има. Конкретният пример е ситуацията с миграцията.
Четвърти сценарий – Европа на две скорости. И това го има. Дания и България например не са в Еврозоната.
Петият – Федерализация на Европа. Франция и Германия и сега са моторът...”

Всеки от сценариите съществува и той си има и плюсовете, и минусите. Въпросът е как да неутрализираме минусите в най-добрия вариант за нас, допълни Меглена Кунева.

Лидерът на България на гражданите” смята, че ще се стигне до съставяне на правителство след изборите на 26 март. По думите й бъдещето на Европа и възможните сценарии са тема, която ще се обсъжда по време на българското председателство на ЕС през 2018 година и държавата трябва да има стратегически оформено мнение за приоритетите, които ще постави пред Европа.

„Няма как една държава да няма парламентарен контрол над правителството, както се случва при служебно правителство. Няма как една държава да не приема закони, както е при служебно правителство. Освен това е много трудно международните преговори да бъдат водени от министри, които са за няколко месеца.”

Според Меглена Кунева не е нормално България да няма толкова дълго свой еврокомисар. Въпросът дали тя би приела такава номинация, не стои пред нея, призна Кунева, която по собствено желание не фигурира в листите на Реформаторския блок за парламентарните избори.

Кунева призова симпатизантите на Реформаторския блок да гласуват преференциално.

Цялото интервю с Меглена Кунева е в прикаченото аудио.