Медицината е безпомощна, едно дете брои  дните до края
Медицината е безпомощна, едно дете брои дните до края / Снимка: 24chasa.bg, Орлин Цанев

13-годишният Мехмед, който след голяма медийна подкрепа беше приет в детската онкохематология на болница «Св. Марина», няма шанс да бъде излекуван. Това е становището на българските и чуждестранните лекари. След изпратено запитване, специалистите от клиниката "St. Jude Children's Research Hospital" са отговорили, че са безпомощни да лекуват Мехмед. Единственото, което би могло да се направи, е болките му да бъдат облекчени.
«Това е отговорът, който майката на Мехмед искаше да знае! Ако имаше начин да го получи без участието на лекуващия лекар в кореспонденцията, изобщо нямаше да повдигаме темата. Но такъв начин не съществуваше! Направихме многократни усилия да установим контакт с американската болница сами. Безуспешно», се казва в сайта Save-Darina.org, който организира кампания в подкрепа на момчето.

Негови доброволци потърсиха съдействието на Дарик радио Варна, за да може Мехмед да получи последен шанс за живота си като бъде изпратена епикризата му в чужбина. Детето беше изоставено в безпомощно състояние в родното си село край Омуртаг без дори да му бъде прилагана адекватна терапия за туширане на болките. А те никак не са за подценяване, тъй като то страда от злокачествено заболяване.

Доброволците от Save-Darina не подлагат на съмнение професионалните достойнства, опит и авторитет на лекарите от МБАЛ "Св. Марина", се казва в изявление, публикувано на сайта.  Те просто искат да се уверят, че всички начини да се помогне на Мехмед са изчерпани докрай. Надеждата умира последна...

Единственото, което екипът на Дарик-Варна може да каже в случая, е – радваме се, че успяхме поне малко да помогнем на едно тежкоболно дете да изживее последните си дни без агония. Да, знаем, че тези думи звучат ужасно и цинично. Когато нещо такова стане повод за радост, значи много неща са загинали...