Медици против сливането на Спешна помощ с областните болници
Медици против сливането на Спешна помощ с областните болници / Sofia Photo Agency, архив

Абсурдна е идеята на здравния министър д-р Стефан Константинов спешната помощ да премине към областните болници. Това смятат медици от Центъра за спешна помощ във Варна, които се събраха в знак на протест по повод готвените реформи в тази сфера. Те са скептици, че заплатите им ще се удвоят и ще имат възможност за специализация. Този модел на реформа не е подходящ и това се доказва от лекарите, които работят в спешната помощ в болниците – те взимат най-ниските заплати в лечебните заведения и не могат да специализират, твърдят медиците.Специалистите не са убедени, че болниците ще се погрижат за тяхната квалификация като се има предвид, че те изпитват сериозни финансови и кадрови проблеми.

Специалистите са на мнение, че преминаването на доболничната Спешна помощ към областните болници крие опасност за дестабилизация и на техното нестабилно финансово състояние, защото разходите за спешност са големи и непредвидими. Това на свой ред предполага ограничаване на раходите за работна заплата, поддръжка на линейките, апаратура и консумативи. Финансовите проблеми, според специалистите, ще доведат и до подбор на пациентите според осигурителния им статус и честотата на хоспитализация, което е недопустимо при спешните случаи.

„В момента тече подписка на медиците, която ще внесем в парламента. Ще видите колко от колегите са съгласни и колко не са”, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ. Тя допълни, че ще бъдат изпратени протестни писма до премиера, презиидента и председателя на Народното събрание. Ако министърът вземе еднолично решение, служителите от Спешната помощ ще започнат протестни действия.

Спешните медици във Варна като цяло са негативно настроени към готвената реформа. Много от тях заявиха, че може би ще напуснат, ако тя се случи.

В Центъра за спешна помощ в морския град те дават средно по около 15 дежурства на месец, но поради недостиг на кадри попълват и други „дупки”. Заплатата на лекар с 15 г. трудов стаж е около 750 лева.

Специалистите настояват за увеличение на заплатите в системата на Спешната помощ. Следващото важно нещо е повишаване на квалификацията. Не на последно място е по-доброто взаимодействие с телефон 112. „При положение, че 51% от обажданията на тел. 112 са медицински, искаме успоредно с тях да прослушваме адресите и да не губим ценно време за препредаване на информацията. Настояваме и за собствена база данни, която да дублира всички медицински обаждания на тел. 112”, допълват спешните медици. Те искат още да се приеме закон за спешната помощ, който да регламентира дейността, квалификацията и защитата им.