Масови прегледи за сърдечно-съдови заболявания в Долни чифлик
Масови прегледи за сърдечно-съдови заболявания в Долни чифлик / netinfo
В община Долни чифлик ще се проведе масов профилактичен преглед за установяване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/. Прегледът ще включва проучване на социалните и поведенчески предпоставки за сърдечни заболявания, изследване на артериалното налягане, нивото на холестерол, кръвна захар, както и оценка на индивидуалния риск за ССЗ.

Инициативата за организирането на безплатните прегледи за риска от сърдечно-съдови заболявания е на кмета на Долни чифлик Борислав Натов и на екип на Медицински университет – Варна, катедра „Социална медицина и организация на здравето”. Провеждането на кампанията бе одобрено от Общинския съвет на последната му сесия през тази седмица.

Прегледите се организират заради високата смъртност от сърдечен инфаркт и инсулт у нас. През последните две години 62% от смъртността е причинена от сърдечно-съдови проблеми. България е на едно от първите места по смърност от сърдечно-съдови заболявания, като тенденцията за увеличаването й по отношение на хората в активна възраст е възходяща. Варненска област е сред водещите в страната по смъртни случаи.

Изследването има за цел да се познават факторите, водещи до тези заболявания, и начините за предпазване. Небрежното отношение към здравето и нездравословният начин на живот са част от предпоставките за развиване на сърдечно-съдови болести.