Мащабните ремонти във Варна ще приключат до началото на сезона
Мащабните ремонти във Варна ще приключат до началото на сезона / Петел.бг

Всички ремонти на варненски улици и булеварди, които текат в момента, трябва да приключат до началото на туристическия сезон, заяви в предаването „Зала Пленарна" по Дарик зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. През лятото ремонти също ще се правят, но на улици, които не засягат потока от туристи.

Нови 50 паркоместа ще бъдат изградени на бул. „Приморски” пред входа на пристанището, с което общият им брой ще стане 170. Освен за автомобили ще има и места за автобусите с туристи, посещаващи малките и големи римски терми. Между двете забележителности ще бъде изградена пешеходна зона по ул. „8 ноември”. Строителството започва от днес, като стойността му е 1.5 млн. лв. По-голямата част от парите идват по програма „Джесика”, а останалата част е от общинския бюджет.

Ремонтът на бул. „Цар Освободител” трябва да завърши до 24 май. За пешеходците ще бъдат изградени нови тротоари.

Близо километър от бул „Трети март” в района между „Република” и „Ян Хунияди” ще бъде ремонтиран с 5.5 млн. лв. За останалата част от пътната отсечка ще бъде търсено финансиране от държавата.

Строителните дейности по улица „Брегалница” ще приключат до края на следващата седмица. Проектът на стойност 850 000 лв. предвижда не само преасфалтиране, но и изграждане на нови тротоари и бордюри.

Следващата седмица ще започне и ремонтът на улица „Андрей Сахаров” в района между булевардите „Цар Освободител” и „Сливница”. За него в общинския бюджет бяха предвидени близо 700 000 лв.

Контролът за прокопаванията ще бъде възложен на районните кметства. В момента се подготвят промени в нормативната уредба, които да им дадат тези правомощия. Общинската полиция трябва да засили проверките за паркирани автомобили на стоянките за таксита, смята Иванов. Изграждането на нови пиаци не се предвижда в тазгодишния бюджет.

От думите на зам.-кмета стана ясно, че при ремонта на центъра на Варна има забавяне заради подмяната на подземните комуникации. ВиК, БТК и кабелните оператори вече са приключили своите дейности, а в момента работят „Енерго Про”.