Марио Гомес извози Черно море
Марио Гомес извози Черно море / netinfo
Черно море загуби с 1:2 от Щутгарт в първия мач от първия кръг за Купата на УЕФА, игран пред около 3000 зрители на Националния стадион Васил Левски в София.

В началото на двубоя гостите имаха леко игрово предимство, но варненците бързо влязоха в ритъм и успяха да изравнят владеенето на топката. Пропуски за Черно море направиха Фернандес и Илиев, а на три пъти мерцедесите изпуснаха добри положения чрез Кедира.

Танко Дяков даде преднина на моряците в 42-ата минута, когато след центриране на Йордан Юруков отляво бе оставен непокрит във вратарското поле на Йенс Леман и с глава разпечата вратата на швабите.

В добавеното време на първата част прекрасно центриране на Периш отляво намери сам на дузпата Милен Петков, но той стреля слабо в ръцете на Леман, пропускайки невероятен шанс да удвои резултата.

Треньорът на Щутгарт Армин Вее реагира мигновено на негативния резултат и направи две смени още на почивката между двете полувремена.

В началото на втората част отборите си размениха по едно опасно положение преди Марио Гомес да изравни в 66-ата минута след карамбол и неразбирателство в защитата на Черно море.

Четвърт час преди края Мартин Ланиг стреля, Хмарук изпусна топката и тя попадна в Гомес, който вкара в опразнената врата, но попадението бе отменено от испанския съдия Хулиян Родригес Сантяго заради засада.

В 81-ата минута Ланиг нахлу в наказателното поле на Черно море и от аутлинията върна към непокрития Гомес, който отблизо отбеляза второто си попадение в двубоя, правейки реванша в Щутгарт на 2 октомври почти протоколен.

Сред титулярите на гостите, които са шампиони на Германия за 2007 година, личаха имената на трима немски национали, финалисти от Евро 2008 – вратарят Йенс Леман, полузащитникът Томас Хицълшпергер и вкаралият двата гола в София нападател Марио Гомес.

Старши треньорът на Черно море Никола Спасов не скри разочарованието си от загубата с 1:2 от Щутгарт в мача от първия кръг в турнира за Купата на УЕФА, като призна, че такова е настроението и сред неговите играчи.

„За съжаление загубихме една среща, която с оглед на показаното на терена от моите играчи, трябваше да завърши поне при равен резултат”, започна българският специалист на пресконференцията след двубоя. „Момчетата се раздадоха максимално, играха на върха на възможностите си, видя се, че този съперник не е толкова непреодолим”, продължи той.

„В крайна сметка пролича и по-голяма класа на играчите на Щутгарт, играха с по-голямо спокойствие, по-уверени в действията си и с по-голямо самочувствие.”

Капитанът на Черно Море Александър Александров – Алекс смята, че отборът е рухнал психически, а не физически при загубата от Щутгар. „Трудно е да се говори след такава загуба, защото се видя, че стояхме доста добре на терена, дори смея да твърдя, че през първото полувреме надиграхме отбора на Щутгарт”, коментира Кривия.

„През второто полувреме също имахме положения, но по това си личи големият отбор – има две положения и ги вкарва. Явно толкова са ни възможностите. Дяволът не е толкова черен, но загубихме.”

„Физически не сме отпаднали. След първия гол малко психически рухнахме и може би затова стояхме така на терена. Но пак твърдя, че стояхме доста добре и равностойно на отбор на Щутгарт.”

„В края можехме да играем за 1:1, но ние винаги излизаме за победа. 1:1 щеше да е престижен резултат, но щеше да бъде доста тежък за реванша. За жалост загубихме, но във футбола е така”, каза още капитанът на Черно море Сашо Александров след поражението от Щутгарт.