Марин Нешков: Не съм писал доноси срещу българи
Марин Нешков: Не съм писал доноси срещу българи / доц. Марин Нешков снимка: в-к Народно дело

Не съм писал доноси срещу български граждани. Това каза пред Дарик доц. Марин Нешков ден след като Комисията по досиетата разкри, че деканът на факултет „Управление” и бивш зам.-ректор на Икономическия университет във Варна е бил сътрудник на Държавна сигурност.

Доц. Нешков разказа, че е бил посетен от двама мъже от военно разузнаване, но не през 1981 г., както Комисията обяви, а 10 години по-рано. „Тогава бях 21-годишен студент във ВИНС и работех като екскурзовод. Въпросните господа дойдоха при мен и ми казаха, че трябва да изпълня патриотичния си дълг като давам сведения за чужди туристи”, сподели доц. Нешков. Той твърди, че всички екскурзоводи, които са знаели западни езици тогава, а Нешков е владеел немски и английски, са минали през тази схема. „Никога не съм мислил, че правя нещо лошо. Напротив – живял съм с мисълта, че изпълнявам патриотичния си дълг”, изтъкна доц. Нешков.

Той работел като нещатен сътрудник на ДС до 1973 г. След като влязъл в казармата, никой повече не го потърсил. Споделя, че за този период е разкрил не повече от 4-5 случая.

40 години по-късно доц. Нешков си спомня само единия от случаите. „Чужденецът беше от Люксембург и водеше предаване за пътната обстановка. Моята задача беше да кажа от къде е, какво работи и пр. Оттам нататък си е имало други хора, които са го проучвали, така поне предполагам“, отбеляза специалистът, който е и председател на Варненската туристическа камара.

Нешков твърди също, че псевдонимът му не е Мургаш, както беше оповестено, а Найден. „Баща ми се казва така. Те ми предложиха това име, не съм си го измислил аз”, върна лентата специалистът.

Деканът на факултет „Управление” казва, че не може да се примири с „приравняването на всички под общия знаменател на доносниците“. „Това могат да го кажат хора, които въобще нямат представа за онова време и за какво е ставало дума тогава”, допълни доцентът.

Той не вярва, че сътрудници на Държавна сигурност са били само двама души от Икономическия университет. "Mога да ви посоча петима души, които са действащи, но не са разкрити. Каква е разликата?", попита Нешков.

„Това, което много бих искал да знам, е кога и с каква оценка съм свален от отчет?“, каза в заключение специалистът.

Комисията по досиетата провери 56 души от Икономическия университет, заемали длъжностите ректор, зам.-ректор, декан, зам.-декан, директор на филиал, директор на департамент и ръководител на катедра. При проверката излязоха имената на доцентите Марин Нешков и Апостол Апостолов,

Апостол Апостолов, който от 2007 г. до 2011 г. е бил декан на същия факултет „Управление”, е регистриран през месец май 1989 г. Неговият псевдоним е бил Наско.