/ БГНЕС
Европа има необходимост да инвестира в супер компютри и изкуствен интелект. Данните са навсякъде около нас и от скоростта, с която ги използваме, ще зависи нашата конкурентноспособност. Това коментира във Варна еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Публичната администрация също трябва да се развива, за да става все по-прозрачна и ефикасна, добави тя. 

Цифровизацията носи много ползи в икономически план. С нейна помощ се развива електронната търговия, а IT специалистите са едни от най-търсените. Тя обаче има и своята тъмна страна, призна Габриел. 

„Тя означава много възможности за работни места, за иновации и икономически растеж. Но тя крие и рискове като социалното изключване например. Затова приоритет трябва да бъдат цифровите умения. Все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения, а след 2020 година 90% от работните места ще ги изискват”, обясни еврокомисарят.

Продължава да бъде актуална и темата за киберсигурността, подчерта Мария Габриел. 

„Нека да си помислим какво може да стане в случай на кибератака в областта на здравеопазването, на транспорта. Затова е важно максимално бързо да финализираме тази тема. Предлагаме нова и силна агенция – ENISA, която има повече финансов и човешки ресурс. За първи път предлагаме механизъм за координация в случай на широкомащабна атака между държавите членки. Освен това, предлагаме и създаването на мрежа от центрове за изключителни постижения, в които да се инвестира в човешката експертиза”, каза още тя.