Маргарита Попова: Фестивалът на червенокръстките и здравни филми подкрепя каузата за мир, разбирателство и човеколюбие
Маргарита Попова: Фестивалът на червенокръстките и здравни филми подкрепя каузата за мир, разбирателство и човеколюбие / снимка: president.bg

Международното сътрудничество и в радост, и в беди, е хубаво нещо, когато е посветено на справедливостта и хуманността. Всички, които сме тук, подкрепяме свещената кауза на човека за мир, разбирателство и човеколюбие. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която даде начало на XVI Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия", съобщават от президентската институция.

Фестивалът е основан през 1965 г. по повод 80-годишнината на Българския червен кръст. До 1991 г. форумът се развива и днес е международен филмов фестивал със солидно международно признание.

„Тук сме, за да отдадем почит на човешкото достойнство, защото защитата му е най-необходима, когато има страдащи и бедстващи хора, каквото горчиво съвпадение има и днес", посочи в словото си Маргарита Попова.

Маргарита Попова Фестивалът на червенокръстките и здравни филми подкрепя каузата за мир разбирателство и човеколюбие
netinfo

Вицепрезидентът обсъди бежанската криза в Европа с председателя на турския Червен полумесец Ахмет Акар. Маргарита Попова отбеляза, че силното регионално сътрудничество и единните усилия на всички държави са единственият възможен изход за преодоляване на тежката ситуация, породена от безпрецедентния бежански поток.

„Покрай възстановяването на Международния фестивал на червеноскръстките и здравни филми, тъжното е, че в света само за няколко месеца виждаме какво се случва", каза пред журналисти вицепрезидентът Попова по повод бежанската криза. Според Маргарита Попова случващото се има дълбоки причини, които се коренятрият във „войните и конфликтите, които ние сами посяхме в различни географски ширини и райони, включително съседни на нашия континент".

На 29 септември Маргарита Попова ще вземе участие в дискусионен форум на тема „Проблеми и предизвикателства, свързани с бежанците". Очаква се и в 11,30 часа да посети Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов", където ще се запознае с учебния процес и съвременните методи на обучение във висшето учебно заведение.