Марая Кери идва за концерт във Варна през август?
Марая Кери идва за концерт във Варна през август? / снимка: Guliver/Getty Images

Американската поп певица Марая Кери може да е една от звездите, които ще изнесат концерт във Варна това лято. Водят се преговори певицата, която никога не е стъпвала в България, да се включи с концерт в мащабен музикален проект, който обединява Варна, Лос Анджелис и Лас Вегас.

Българският град ще е домакин на Blacksea Rocks - трети етап на международния проект Stargate, чието пилотно издание ще е тази година. Във Варна ще се проведе финалът на музикалното състезание, като концертите ще са на 12, 13 и 14 август в Двореца на културата и спорта.

Водят се преговори с Марая Кери за намаляване на хонорара й, който в момента възлиза на 1,7 милиона долара, разкри Иван Кутиков, който организира Stargate.

Ако склони да дойде във Варна, Марая Кери ще изнесе концерт на 14 август. Другият вариант за този ден е друг американец - Бруно Марс.

Останалите звезди на Blacksea Rocks ще са Филип Киркоров (концерт с участието на дует Ритон на 12 август) и британската група „One Direction"(13 август).

Проектът Stargate е с конкурсен характер и цели откриване на млади и талантливи певци от цял свят. Състезанието ще протече на 3 етапа. Първият ще е през март в Лос Анджелис, вторият през май в Лас Вегас, а финалният трети - през август във Варна. Във всяка една от вечерите тук ще има концерт, който ще включва и рецитал на световна звезда. Освен това финалистите в музикалното състезание ще се включат в празничната програма за Деня на Варна - 15 август, обясни Иван Кутиков пред съветнициит от общинската комисия по култура.

Провеждането на Blacksea Rocks във Варна ще струва 3 милиона евро. Средствата ще бъдат осигурени от договори за реклама и продажба на телевизионни права. За една десета от сумата - 300 000 евро, Кутиков потърси подкрепа от Община Варна и три министерства - на културата, туризма и младежта и спорта.

С колко точно Община Варна може да подпомогне фестивала ще стане ясно в края на седмицата, след като комисията по финанси и бюджет към местния парламент реши колко средства могат да бъдат отделени от общинския бюджет.

Патрон на Blacksea Rocks ще бъде кметът на Варна Иван Портних, с когото вече има подписан меморандум за сътрудничество, разкри зам.-кметът Пламена Маринова.

Една от причините екипът на Stargate да се спре на Варна е изборът на града за Европейска младежка столица'2017, разясни Иван Кутиков. Роденият във Варна музикант от 26 години живее в Лос Анджелис. Идеята му е форматът да стане традиционен, като кулминацията ще е през 2017 г.

Все още не е ясно на каква цена ще са билетите за трите мегаконцерта във Варна. Ако Спортна зала не бъде готова за шоуто, то ще се проведе във Фестивалния комплекс, разкриха пред Дарик организаторите.

Иван Кутиков е завършил е Музикалното училище в родния си град, а баща му е сред основателите на Кукления театър в града. Пред общинските съветници музикалният продуцент сподели, че е организатор на първия формат за млади таланти у нас. От неговото студио "Зорница" навремето са тръгнали Петя Буюклиева, Георги Христов и Ритон, като Кутиков е и първият продуцент на популярния дует. Формат, подобен на Stargate, варненецът вече е реализирал с успех в Китай.

Сред менторите на участниците и в журито на конкурса ще са продуценти, вокални педагози и хореографи на куп музикални величия. Младите таланти ще бъдат напътствани и оценявани от вокалния педагог Сет Ригс, работил с Майкъл Джексън, Рей Чарлс, Барбара Стрейзънд и Стиви Уондър. Във Варна ще пристигнат още Джанис Сийгъл и Алън Пол от джаз формацията Манхатън трансфер, Скот Спок - създател на няколко топимена от световния шоубизнес, сред които Аврил Лавин, както и хореографи, работили с Марая Кери, Алиша Кийс, Риана и Бионсе.

Това, което ще се случи във Варна този август, Кутиков определи като „Българска Евровизия и Златният орфей накуп".