Македонски и канадски плувци в маратона „Галата-Варна”
Македонски и канадски плувци в маратона „Галата-Варна” / petel.bg

Македонски и канадски плувци ще вземат участие в седемдесет и втория плувен маратон „Галата-Варна”, който ще се проведе се проведе на 5-и август. Надпреварата е под патронажа на министъра на спорта Свилен Нейков. Организатори са Военноморските сили на България, Община Варна и ПСК „Черно море”. Наградният фонд е 5000 лева. Победителите-мъж и жена получават парични награди от по 500 лева. За второ място наградата е 400 лв, за 3-о е 300 лв, 4-то -200 лв, 5-омясто -150 лв и 6-о място – 100 лв.

С парични награди се отличават също най-добре представилите се: варненец /мъж или жена/-200 лв, плувец с увреждания – 200 лв и плувец с най-много участия в маратона-200 лв. Сборният пункт е яхт клуб „Кап. Г. Георгиев” в 7,30 сутринта. Таксата за участие е 3 лева. Вили Цеков е главен съдия на турнира. По наредба участие могат да вземат граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени през 2000 година и по-големи.Разстоянието по права линия от нос Галата до Буна 2 е около 4400 метра.Дистанцията може да бъде преплувана със свободно избран стил. Не се разрешава ползването на подръчни средства, плавници, помощ отвън и др. Стартът ще бъде даден в 10 часа.

Няма друга състезание в България в друг вид спорт, което да е с такава продължителност-72 години без прекъсване. Световно известният художник  Никола Манев е официален гост на маратона. „Възхищавам се искрено от спортистите за техния кураж. Затова съм тук”, заяви Манев.

От Канада пристига именитият  варненски плувец маратонец Добри Динев, световен рекордьор, който ще води група млади плувци. Самият той също ще участва в маратонското плуване.

8 гребни лодки ще осигуряват турнира, както и 2 работни катера Предвидено е и съответното свързочно осигуряване на буната.

Рекордът по участие до момента  е през 2011 година-248 души. Рекордът за преплуване /47,03 мин-2009 г/ се държи от пловдивчанина Михаил Георгиев.