Майстор-готвач изненадва с десерт с питон и алигатор
Майстор-готвач изненадва с десерт с питон и алигатор / sxc.hu, архив

За първи път в България двама шампиони ще обединят усилията си, за да представят оригинално меню от храна и напитки. Световният шампион по барманство Васил Колев и шеф готвач Ивайло Димитров, чийто отбор тази година спечели конкурса “Готвач на годината”, ще съчетаят коктейли с шампанско и телешки ястия.

Сред майсторските изпълнения на бармана е специален коктейл със сирене, който се пие, овкусен с мащерка. Според световните тенденции коктейлите би трябвало да съдържат предимно естествени съставки с минимално присъствие на консерванти и калории, обясни Васил Колев. Използват се също и много билки и кори на ароматни плодове.

Един от най-модерните коктейли към момента съдържа водка с аромат на круша, ликьор манго, пюре малина, сироп от кестен, кора от лайм и шампанско, разкри талантливият барман. Най-необичайната съставка, която той е използвал за коктейл, е чесън.

За първи път готвачът Ивайло Димитров ще направи млечно телешко в комбинация със сезонни зеленчуци, риба и шоколад. На пръв поглед звучи странно, но тайната е в баланса, посочи той.

Като пример за нетрадиционен новогодишен десерт готвачът даде сладолед от карамелизиран питон, мус от бял шоколад и алигатор. Съставките не могат да бъдат намерени във Варна. Те се доставят само с поръчка и се внасят от Холандия. Килограм алигатор струва 40 лв, а питонът – около 80 лв. Друга необичайна идея са бонбоните от червен боб с канела. Ако искаме да сме традиционалисти, можем да си приготвим роле от агнешко краче с кестени и коприва и сос от нар, обясни Ивайло Димитров.

Един от подходящите коктейли за празничната трапеза е “Кир Роял”, смята Васил Колев. Съдържанието му е сок касис, сироп бадеми и шампанско.