„Любовта е лудост” днес представя 7 филма
„Любовта е лудост” днес представя 7 филма / netinfo

Днешната програма на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост 2009” включва 7 заглавия. В 16.00ч. в зала 2 на ФК започва прожекцията на култовия български филм от 1971 година „Момчето си отива”. Два са филмите, предвидени за 18.00 – в зала 1 ще започне индийският „Цветовете на страстта” от 2008г., а в зала 2 ще бъде представен „Жената на анархиста”, съвместна продукция на Германия и Испания от 2008г.
Германският филм „Всички други”, сниман през 2009г., ще започне в 20.00ч. в зала 1. В същия час, но в зала 2, е началото на „Мой ласкав и нежен звяр” – продукция на СССР от 1972г.
В 22.00 в зала 2 започва филмът „Последният луд”, съвместна продукция на Франция и Белгия от 2006г.
Последната фестивална прожекция за 29 август е в 22.30 в зала 1 на ФК – филмът на Португалия и Испания от 2007 година „Фадо”.

На седемнайстото издание на фестивала над 20 страни от 3 континента представят свои филми пред варненската публика. 10 са заглавията в конкурсната програма, която ще бъде оценявана от международно жури с председател актрисата Доротея Тончева. В официалната програма ще бъдат показани няколко от най-новите копродукции с българско участие, а две от панорамите ще бъдат посветени на българското филмово наследство: едната - в памет на големия актьор Петър Слабаков, другата – за творчеството на сценариста Георги Мишев.
Специален акцент на фестивала ще бъде панорама, представяща за първи път мащабно в страната ни баварското кино. Във Варна пристигна 12-членна делегация, водена от министъра на културата на провинция Бавария Зигфрид Щайнер. Сред чуждестранните ВИП гости е и Маркета Колин-Худоскова, водещ специалист за Източна Европа към програмите МЕДИЯ и ЕУРИМАЖ на веригата ЕВРОПА СИНЕМАС на Европейския съюз. Тя ще вземе участие в организираната съвместно с Бюро МЕДИА – България и сп. „Кино” кръгла маса на тема „Европейското кино – творчество, продуцентство, разпространение”.
По традиция на фестивала присъства елитът на българското кино.