Любо Ганев: Борислав Манджуков нямаше охрана, не се притесняваше за живота си
Любо Ганев: Борислав Манджуков нямаше охрана, не се притесняваше за живота си / Sofia Photo Agency, архив

Убитият в столицата варненски бизнесмен Борислав Манджуков не е имал охрана и не се е притеснявал за живота си. Това заяви за „Дарик" волейболистът Любо Ганев, с когото Манджуков е имал уговорка непосредствено преди покушението. Двамата мъже, заедно с техен общ приятел, са имали среща, за да ходят на кино в търговския център на бул. „България", на която обаче Манджуков не отишъл.

Любо Ганев заяви, че е шокиран от случилото се и няма никакви подозрения кой може да е поръчител на убийството. Според бившия общински съветник във Варна и настоящ бизнесмен Веселин Данов обаче Борислав Манджуков е имал много врагове, които са искали смъртта му.

Часове преди покушението си Борислав Манджуков се уговорил да отиде на кино с двама свои близки приятели, единият от които спортистът Любо Ганев.

39-годишният бизнесмен не се появил на срещата в близкия до дома му МОЛ, а двамата му приятели разбрали какво се е случило от новините. Това разказа пред „Дарик" бившият волейболен национал: „Преди филма разбрахме какво се е случило, но въобще не знам какво може да е станало, защото той нито ходеше с охрана, нито имаше някакви притеснения... През деня с него си писахме смс-и, за да се уговорим. Разбрахме за случилото се около 9,30 часа. Отидохме в едно барче в мола, за да изчакаме да дойде време за киното. Тогава някой се обади и каза: "Абе, знаеш ли, че някой до мола са го гръмнали"- и тогава разбрахме"

Ганев добави, че не е знае с кого е бил Манджуков същата вечер. „Не ходеше с охрана. Често в неговите заведения сме били, никакви притеснения не е имал. Наскоро приятелката му имаше рожден ден, а детенце му се роди преди една година...Много странно. Потресен съм", добави Любо Ганев.

Той коментира още, че с Борислав Манджуков често са ходели в заведенията му в София и Варна. През последните две години обаче бизнесменът живеел основно в луксозния комплекс „Бокар" в столицата, заедно с приятелката му и детето им. Манджуков не е споделял за проблеми в бизнеса си, нито за врагове или заплахи, разказа още Ганев.

Според бившия общински съветник и известен варненски бизнесмен Веселин Данов обаче, Борислав Манджуков е имал много врагове, както и протекции от магистратските и политически среди. Самият Данов излежа близо 3-годишна ефективна присъда за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, изпиране на пари от склоняване към проституция и трафик на хора и изнудване: „С черен хумор ще го кажа. Ако зададат въпроса на всички, кой го е убил, сигурно ще се скарат хората, които имат намерение да направят такова нещо, защото те са много. Не го мразя момчето, просто ви казвам обективно истината. Той си беше човек на риска. Ще кажа силна дума, но си беше измамник. С 47 висящи дела той беше на свобода, защото имаше чадър над него и то не от една партия. Това, че е помагал на БСП, помагал, ама червените не управляваха миналите три години".

Втори оглед на мястото, където снощи бе застрелян Манджуков продължава и в момента. Предстои да станат ясни резултатите от съдебномедицинската експертиза, които да потвърдят, че мъжът е починал вследствие на огнестрелните си рани.

Името на Борислав Манджуков нашумя за пръв път през 2003 г., когато бременната му тогава приятелка Галя бе отвлечена пред къщата им до двореца "Евксиноград" и дни по-късно мистериозно върната. Предполага се, че варненецът е платил откуп от 500 000 долара в замяна на свободата на жена си.

По-късно за Манджуков се заговори през лятото на 2012 г., когато в една от шумните акции на МВР беше заловен, заедно с престъпна група за незаконен трафик на цигари.

Манджуков е собственик на верига чейндж бюра, заложни къщи и развлекателни заведения в морската столица. Той има регистрации в полицията за ДДС измами, укриване на данъци и сключване на измамни сделки, както и редица висящи дела.

Неофициалната информация за причината Манджуков да бъде застрелян сочи неуредени бизнес взаимоотношения.