Лукарски за казуса „Варна”:  Не е задължително РБ да подкрепя навсякъде едни и същи кандидати
Лукарски за казуса „Варна”: Не е задължително РБ да подкрепя навсякъде едни и същи кандидати / БГНЕС, архив

„Организацията на СДС подкрепя Иван Портних във Варна. Такова е решението на СДС Варна”, заяви лидерът на партията Божидар Лукарски, според когото не е задължително Реформаторският блок да подкрепя навсякъде едни и същи кандидати.

„Когато различните структури на местно ниво имат различно мнение, те са свободни да го изразят. Има разминавания. Това не трябва да бъде пречка за единна регистрация”, каза още Лукарски в предаването „Денят започва” по БНТ в коментар за казуса „Варна”, който предизвика напрежение сред реформаторите. СДС обяви още през месец юли подкрепата си за кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних, докато ДСБ застана зад номинацията на Чавдар Трифонов.

Реформаторски блок трябва да вървим към единна партия и единната регистрация беше важна стъпка към това, коментира срещата в понеделник между петте партии във формацията министърът на икономиката.

„Вчера се събрахме и както съм апелирал да си говорим очи в очи, точно за 20 минути се разбрахме за явяването с единна регистрация. Истината е ясна, не трябва да търсим никакви скандали”, добави Лукарски. Той обясни, че възникналите реакции от страна на СДС и ДБГ са били заради това, че комуникацията с останалите три парти се е случвала през медиите.

Потърсен от Дарик председателят на СДС във Варна Янко Станев заяви, че ще коментира коалиционното споразумение за явяване на местните избори, след като се запознае с него. То се очаква да бъде подписано днес.