Лято'2008: Търсят се готвачи, сервитьори и камериерки
Лято'2008: Търсят се готвачи, сервитьори и камериерки / netinfo
Очаква се и през тази година в сферата на туризма да има недостиг основно на готвачи, сервитьори и камериерки. Това прогнозират от Регионалната служба по заетостта.

Някои от големите хотели в региона вече са подали заявки за свободни работни места, разкри Пламен Начков, шеф на варненската служба по заетостта. За да отговорят на потребностите на пазара на труда, от службата планират в средата на февруари да организират курс за обучение на готвачи. По инициатива на местни озеленителни фирми ще бъдат проведени и курсове за озеленители, като на всички преминали през обучението ще бъде осигурена работа.

През изминалата година в бюрото по труда са получили заявки за 2770 работни места в страни от Евросъюза. Заявките от началото на тази година са 316 за общо 46 професии. Към днешна дата се набират кандидати за работа в Испания, Германия и Швейцария. Търсят се предимно шофьори, сервитьори, камериерки, болногледачки, медицински сестри и работници в заведения за бързо хранене.

Кандидатства се с автобиография на български, немски и английски, която се носи на магнитен носител в Бюрото по труда, уточниха от Регионалната служба по заетостта.