Липсват подписи за 8616 гласа, отчетени от ОИК-Варна
Липсват подписи за 8616 гласа, отчетени от ОИК-Варна / netinfo
130 092 подписа на гласоподаватели в избирателните списъци са преброили вещи лица, извършили експертна проверка по решение на Варненския административен съд.

Установяването на броя на избирателите, упражнили правото си на глас, е една от задачите на математическата експертиза, допусната от правораздавателната институция, по настояване на партии, оспорващи избора на общински съветници.

Избирателите, които са регистрирани в протокола на Общинската избирателна комисия са 138 708. На лице е разлика от 8 616 гласа. Съществуват несъответствия и между броя на подписите в избирателните списъци и броя на бюлетините в пликове, отчетени от ОИК, като разликата е 576.

Според представители на партиите, подали жалба, 120 450 трябва да бъдат действителните бюлетини. От данните на ОИК обаче става ясно, че броят им е 121 049. Мнението на вещите лица бе, че различията ще повлияят на изборната квота.

Допълнителната задача към експертизата, допусната от съда по молба на кандидата за кмет Бранимир Балачев, целта на която ще бъде да се установи дали констатираните различия променят разпределението на квотите в местния парламент, трябва да бъде извършена в тридневен срок.

За нанесени поправки в 99 протокола на секционни избирателни комисии информираха и адвокатите, представящи парламентарна партия ГЕРБ. Според тях извършената експертиза е частична, тъй като не са изпълнени изцяло исканията на партията. Съдът отхвърли искането за преброяване на действителните бюлетини за ГЕРБ във всички секции, както и това за преброяване на действителните гласове на останалите участници в избора, които не са били предмет на експертизата..