Липса на кворум провали смяната на шефа на ВиК
Липса на кворум провали смяната на шефа на ВиК / снимка: Дарик Варна, архив

Липса на кворум провали смяната на шефа на ВиК. Причината бе, че представителят на държавата, която държи 51% от собствеността на водното дружеството, не се появи на насроченото Общо събрание на съдружниците.

Това бе трето събрание, на което се очакваше  мажоритарният собственик - Министерство на регионалното развитие, отново да наложи Пламен Стоянов за управител на дружеството. В началото на лятото и в края на 2013 г. 49-годишният Стоянов беше избран от държавата срещу волята на част от акционерите в дружеството, синдикални организации, работници. 

Последваха обжалвания на решенията в съда от страна на общините акционери във ВиК и Вълканов остана на поста си. Служителите във водното дружество също застанаха зад досегашния си ръководител и не допуснаха Стоянов да седне в шефското кресло.

„Изненадан съм и ми е трудно да си обясня отсъствието на представителя на държавата. Никой не ме е уведомил, че няма да дойде човек от МРР“, коментира настоящият управител Валентин Вълканов.

Попитан как работи ВиК в условията на събрания всеки месец, Вълканов отговори: „Трудно, защото климатът в подобна ситуация не е добър. Държавата и общините трябва да вземат  някакво решение. Ние правим всичко възможно да мобилизираме хората и те да бъдат по-спокойни. Непрекъснато им обяснявам, че каквото и да се случи, дружеството няма да се ликвидира, нито областта ще остане без оператор“.

Вълканов каза също, че все още не знае какви са мотивите на държавата за смяната му. „От юли до сега никой не ми е казвал, че има някакви претенции по отношение на моята работа“, коментира той.

Стойко Атанасов, зам.-председател на КТ"Подкрепа" във Варна, заяви, че създалата се атмосфера около ВиК е ненормална. Според него мотивът за рокадите в дружеството е чисто политически. „Идват избори, трябват ни пари и нашите хора трябва да седнат в шефските кресла“, бяха думите на Атанасов.

ВиК ще завърши на печалба за 2013 г. Икономическите резултати са добри. „Дружеството се стабилизира. Складовете са пълни с материали. Служителите редовно си получават заплатите. Така че имаме всички условия да работим добре, ако нямаме притеснения“, добави Вълканов.

Той отново получи подкрепата от работещи във водното дружество. Десетки служители на ВиК се събраха преди началото на Общото събрание, за да кажат „не“ на смяната на управителя Вълканов. Те посрещнаха с аплодисменти новината за проваленото събрание.