Лидери в здравеопазването обменят опит край Варна
Лидери в здравеопазването обменят опит край Варна / netinfo
Представители на Световната здравна организация и лидери на здравеопазването от 25 европейски региона се събраха на Шестнадесетата годишна конференция на Мрежата на “Региони за здраве” в кк “Св. Св. Константин и Елена”. Варна е единственият представител от България и Балканския полуостров в нея. Основната тема, която ще бъде обсъждана е “Здравето във всички политики”. Главната тенденция, която СЗО налага е създаването на мрежа и децентрализация на здравеопазването, заяви доц. д-р Стоянка Попова – декан на Факултета по обществено здравеопазване към МУ-Варна.

Целта е да се търсят проблемите на хората по региони и работата по тях да започва още от ниво община. Според д-р Попова здравето зависи само около 10 процента от здравния сектор. Основно то се влияе от останалите сфери на обществения живот – храна, транспорт и др. Затова основната цел на конференцията е да се обменят опит и добри практики между различните региони за това как здравеопазването да намери място във всяка политика и област на живота.

Варна участва в съвместен проект за имигрантите и отговорността за тяхното здраве заедно с още 12 членове на “Региони за здраве”. Целта е да се добие реална представа за възможностите за достъп до здравеопазване на имигрантите във всички региони, както и оценка на предлаганата медицинска помощ. Освен този, по линия на мрежата в морската столица се разработват още два проекта: “Търсене на нови идеи при рак на гърдата, диабет и морбили” и “Развитие на научна плтформа за оценка начина на живот и други детерминанти върху здравето – хранене, физическа активност и затлъстяване при деца”.