/ istock
Има рекорден брой родни плажове със сини флагове
Всички изследвания на взети проби от морската вода по нашето крайбрежие доказват, че качеството ѝ е отлично.

Това казаха в Шкорпиловци министрите на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров и на здравеопазването Галя Кондева.

БТА

"Точно преди една година, на 6 юни, излезе новината, че е възникнал проблемът с язовира „Нова Каховка“ в Украйна и това ще доведе до замърсявания и по нашето Черноморие", припомни министър Милошев.

Преди старта на летния сезон: Колко ще плащаме за цаца, бира и шопска салата

По думите му тази фалшива новина на практика е повлияла негативно на сезона у нас, тъй като туризмът е изключително чувствителен по тези теми. "Затова заставаме трима министри, за да отправим посланието си, че морето ни е прекрасно, водата е чиста и гостите са добре дошли на нашето Черноморие", посочи Милошев, като подчерта, че през настоящата година имаме рекорден брой родни плажове със сини флагове. 

БТА

Министър Димитров допълни, че проверките за чистотата на морската вода извън зоните за къпане за непрекъснати. До момента не са констатирани никакви отклонение от стандартите за качество.

"От началото на войната в Украйна министерството на околната среда прави много сериозен мониторинг", припомни Димитров. По думите му след събитието в „Нова Коховка“ е направен и специален модел, за да се правят и прогнози за евентуални замърсявания.

БТА

Партньор по тази програма е Висшето военноморско училище във Варна. Министърът допълни, че в Шкорпиловци ще бъдат направени експресни анализи на водата, за да се докаже, че няма никакви проблеми с качеството ѝ.

БТА

Той подчерта още, че структурите на министерството следят непрекъснато и за наличие на незаконни зауствания в морето и ако бъдат открити такива, се вземат веднага мерки.

Д-р Кондева допълни, че Регионалните здравни инспекции в страната следят непрекъснато за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните показатели.

В навечерието на старта на летния сезон: Отложиха действието на новата наредба за водното спасяване

Проби се вземат и при постъпване на сигнали. Тя посочи, че във Варненския район има 23 зони за къпане. Водите в 22 от тях са с отлично качество, "добро" е само на Южния плаж във Варна. Информацията потвърди и директорът на РЗИ-Варна проф. Цонко Паунов.

БТА

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски регион“ във Варна Явор Димитров допълни, че на територията ѝ засега не са констатирани незаконни зауствания в морето.

Мониторингът върху водата не показва отклонения от стандартите за качество. Димитров допълни, че няма и проблеми с тръбата по дъното на Варненското езеро. По нея няма нарушения и не причинява замърсяване на водите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мила Едрева, БТА