Лекуват онкоболни във Варна със супермодерна апаратура
Лекуват онкоболни във Варна със супермодерна апаратура / DarikNews.bg, архив

Нова и уникална за страната ни апаратура за томотерапия ще бъде монтирана в УМБАЛ „Св. Марина”, съобщи директорът на лечебното заведение доц. д-р Жанета Георгиева. Болницата ще се сдобие с модерната апаратура благодарение на спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие”. С нея ще бъде оборудвано Отделението по онкология и лъчетерапия, чието изграждане върви с ускорени темпове и очакванията са да заработи до април догодина.

С монтирането на апарата за томотерапия ще се затвори цикълът на диагностика и лечение за пациентите, които до момента са били принудени да пътуват за тази процедура в чужбина, обясни проф. Анелия Клисарова – началник клиника по Нуклеарна медицина, метаболитна терапия и лъчелечение в Терапията.

Лечението с модерната техника ще бъде абсолютно безплатно за пациентите, въпреки че е скъпоструващо. В момента клиничната пътека за лъчелечение е близо 2 хил. лв., а за томотерапия стойността на лечението на пациент е 10 хил. лв.

„Борим се да се отпуснат пари по клинична пътека за томотерапия и се надяваме, че това ще се случи”, коментира д-р Клисарова.

Специалната апартура ще бъде разположена в един от общо три бункера, като в останалите два ще се поставят линейните ускорители. В отделението по онкология ще има и модерна химиотерапия.

Томотерапията представлява лъчетерапия, но с модулиране на дозите, обясни проф. д-р  Юлия Кирова – онколог и лъчетерапевт в института „Кюри” в Париж. Чрез нея се създават идеални условия за излекуване на онкоболния, като се намали рискът от метастазите и се стопява туморът, обясни тя. Методът ще позволи на пациентите да живеят без да има странични реакции.

За да работят с новата апаратура, специалисти от „Св. Марина” ще бъдат изпратени на обучения в чужбина.