Лавка във варненско училище продавала китайски макарони
Лавка във варненско училище продавала китайски макарони / Дарик Варна, архив

Бюфет в голямо варненско училище е засечен да продава на децата китайски макарони. Става въпрос за макарони в сух вид, които се заливат с вряла вода и се предлагат като супа в чаша. Това обяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

След като веднъж бил санкциониран, търговецът отново бил хванат да продава неособено полезната за децата храна. След втория акт и затварянето на бюфета собственикът напуснал основно училище „Климент Охридски", където се разиграла сагата. Тя приключила в рамките на учебната година.

„С много проверки успяхме да се справим", изтъкна д-р Димова.

В училищните лавки се допуска предлагането на айрян със сол, както и оцветени сокчета, които се замразяват. Те съдържат изкуствените подсладители аспартам и натриев цикламат, които не се препоръчват за деца.

Засилените проверки, свързани с детското хранене във варненските школа, са били проведени заедно със служители на МВР и изискани от прокуратурата. Проверявани са били бюфети, училищни столове, вендинг машини за храни и обектите за бързи закуски край училищата.

В резултат са били затворени два обекта. Съставените актове са 4.