Късо съединение причинило пожара в терариума
Късо съединение причинило пожара в терариума / netinfo
Късо съединение в елинсталацията е причинило пожара в градския терариум, горял на 8 август тази година. Това съобщи за Дарик собственикът на експозицията от животни Ростислав Траянов.

Пламъците по всяка вероятност са тръгнали от първия етаж на сградата и постепенно са се пренесли на втория. Разходите по ремонта ще бъдат поети от застрахователна фирма, която е огледала сградата след инцидента, уточни Траянов.

Засега терариум във Варна няма да има, защото няма място за него. Проведени са разговори с директора на Зоологическата градина във Варна, който е споделил, че може да отдели едно малко местенце в новият зоокът , но след като се построят помещенията. За сега животните, оцелели след пожара, се отглеждат от доброволци, в домашни условия, уточни Траянов.

"Само десет дни преди пожара в терариума подписахме договор с Регионалния исторически музей, които стопанисват сградата. В документите бе записано, че животните ще се помещават в сградата до края на октомври и ще даваме 70 % от приходите си на музея", посочи собственикът на експозицията.

Директорът на Регионалния исторически музей д-р Валентин Плетньов сподели пред Дарик, че не се сеща кой е Ростислав Траянов. По думите му, сградата, в която се помещаваше терариумът, е общинска и е предоставена за ползване на Регионален музей-Варна, като част от Природонаучния музей в града. Има договор, който е подписан и от двете страни, но след ремонта на сградата няма да бъде подновен, поясни Плетньов. Той се аргументира с факта, че постройката не е пригодена за животни, както и че в помещенията се носела миризма на мишки.