Квоти за Олимпиада и европейско са цел №1 за плувците на ПСК Черно море
Квоти за Олимпиада и европейско са цел №1 за плувците на ПСК Черно море / netinfo

Да спечелят квоти за олимпиадата в Рио де Жанейро и европейското първенство за юноши, е една от ключовите цели, която клубното ръководство е поставило на плувците от ПСК „Черно море“. През 2016 г. да извоюва виза за игрите ще се бори плувец № 1 на ССК „Черно море” за 2015 г., както и на клуба - Александър Николов. Съотборниците му Тихомир Тодоров и Виктор Николов ще атакуват еврошампионата за юноши и девойки в гр. Ходмезиовашархей, Унгария, от 6 до 10 юли.

„Сред най-важните ни цели през новия сезон е участие на Александър Николов на олимпиадата, както и успешно представяне на Виктор Николов и Тихомир Тодоров, които ще трябва да се преборят да вземат визи за европейското. Николов има шанс да спечели квота на турнира Multination в София, а Тодоров – на същото състезание, но в Кипър. Турнирите са през април. В края на същия месец Виктор ще участва и на балканиада в Адана, Турция, а Тихомир Тодоров и Александър Николов – на силен турнир в Солун“, коментира треньорът на плувците Никола Петров. Надпреварата в Гърция ще бъде олимпийска квалификация за мъже и жени.

Петров добави, че целта е и тази година клубът да бъде в „Топ 3“ във вътрешното първенство, като акцентира, че състезателите на ПСК „Черно море“ не гонят места, а силни резултати. „Не ни вълнуват толкова много медалите“, каза той.

Главният треньор на варненци Борислав Георгиев припомни, че през изминалата година клубната витрина е станала още по-богата, тъй като състезателите са донесли още 251 медала от държавни шампионати. През 2015 г. ПСК „Черно море“ е вицешампион в крайното комплексно класиране за „Купа България“, като точковият му актив е 2014 т. Черноморци заслужено получиха приза „Отбор на Варна“ за 2015 г. в индивидуалните спортове.

„През 2016 г. ще защитаваме второто място –това е планът ни. Февруари предстоят три държавни първенства - „Весел делфин“, „Златна рибка“ и ДЛОП за деца, които ще се проведат във Варна. Благодарение на това, че времето дълго се задържа хубаво, с положителни температури, успяхме да направим по-пълноценна подготовка на открит басейн“, сподели Георгиев.

Колегата му Денислав Калчев, който работи с талантите от клуба, родени през 2004 г., изрази надежда, че през предстоящия сезон очаква много нови рекорди, включително и на щафетите с децата, с които работи: „Движим се в правилната посока. Пожелавам си състезателите ни да бъдат здрави, за да материализират труда, който влагаме по време на тренировки на предстоящите държавни първенства“. Калчев добави, че очаква успешно представяне на състезателите от клуба на първенствата, които ще се проведат през февруари на „Спортпалас“. По традиция те са пред пълни трибуни. Той благодари за перфектните условия, при които се подготвят талантите от клуба в Спортен комплекс "Камчия". Там те тренират на плувен басейн с олимпийски размери.

Заместник-председателят на ПСК „Черно море“ Румяна Йосифова коментира, че клубното ръководство е направило перфектна организационна схема за новия сезон. „Структурирахме клуба, убедена съм, че през 2016 г. ПСК „Черно море“ ще е сред най-успешните отбори. Тази година сред най-важните ни цели е класиране на Александър Николов на олимпиадата в Рио, както и на двамата ни юноши на европейското“, заключи Йосифова.