Куп родни звезди излизат на сцената в предпоследния ден на Варненско лято
Куп родни звезди излизат на сцената в предпоследния ден на Варненско лято / programata.bg

Постановката „Арт” на Малък градски театър „Зад канала” ще бъде представена в предпоследния ден на театралния фестивал „Варненско лято”. Автор е французойката Ясмина Реза, а режисьор на спектакъла е Пламен Марков. На сцената ще излязат Атанас Атанасов, Владимир Пенев и Иван Петрушинов. Представлението започва в 19:00 часа на сцена „Филиал”. Билетите са от 10 до 15 лева.

Ясмина Реза е един от преуспелите съвременни драматурзи. Пиесата й “Арт” (1994 г.) е поставена в над 15 страни, като в Лондон, например, нейна постановка издържа повече от 1000 представления. На сцената на Малък градски театър “Зад канала” тя отбелязва забележителните 13 години живот. Всичко започва със закупуването на баснословна цена на една картина, на пръв поглед неразбираема. Тя става повод за разгорещен дебат между приятели, който доста се отдалечава от темата за изкуството и навлиза в техните отношения. Многозначна, иронична смесица от безпощаден хумор и деликатни чувства. Актуален и завладяващ разказ за съвременни хора, съвременни обичаи и изкуство, изпълнен от блестящо актьорско трио.

Постановката е част от кампанията благотворителни прояви - „Изкуството днес – за възможностите утре!”, съвместно с Фондация „Св. Св. Константин и Елена", средствата, от които са предназначени за  учредяване на стипендия за средно и висше образование на деца в неравностойно социално положение.

За втора поредна вечер пред варненска публика ще бъде представена пиесата „Декамерон” на театър „Българска армия”. Режисьор е Диана Добрева, а в ролите са актьорите Анастасия Ингилизова, Ангел Генов, Антоанета Добрева-Нети, Радина Кърджилова, Стефка Янорова и др. За изпълнението си в постановката Ингилизова получи „Икар” за поддържаща женска роля тази година. Спектакълът започва в 19:00 ч. на Основна сцена, а билетите са на цени от 10 до 15 лева.

В последните години актрисата и режисьор Диана Добрева разработва свой собствен театрален почерк, търсещ силата на емоционалното въздействие на образите, музиката и експресивния жест на изпълнителите. Тя представя в нова светлина легендарните герои на митовете, драмата и литературата (предишни нейни постановки са „Медея”, „Макбет”, „Казанова”). Най-новият й спектакъл отново стъпва върху класическо произведение - ренесансовия шедьовър „Декамерон” – роман от 100 истории, разказани в десет дни от десет млади мъже и жени, търсещи празника на живота и спасение от върлуващата чума във вилите край Флоренция. Те се наслаждават на последните мигове от живота си, откривайки любовта като тържество, но и като трагичност и висше изпитание за човека.

Днешната програма на театралния фестивал включва и премиерата на спектакъла „Вампир” на Театър „София”. Постановката от Антон Страшимиров представлява професионален дебют на режисьорката Василена Попилиева, на сценографа Даниела Николчева, както и на актьорите абсолвенти от НАТФИЗ «Кр. Сарафов».

В нея младият екип чете класическата пиеса на Страшимиров за пагубният любовен триъгълник между Вела, Жельо и Динко, над който е надвиснала властната фигура на Малама Ханджиийката, като «история за любовта, за неосъществените желания, за жаждата за отмъщение и за това колко е трудно да простиш».

Публиката ще може да гледа актьорите Гергана Арнаудова, Лора Декова, Нено Койнарски, Леарт Докле и Николай Антонов.

Пиесата ще бъде представена от 17:00 и 20:00 часа на сцената на Кукления театър. Билетите струват 6 и 8 лева.